Eigersund_komm_svg
Eigersund_komm_svg

Eigersund

Som en naturlig molo ligger Eigerøya og skjermer fastlandet innenfor mot Nordsjøens mektige bølger. Et kjærkomment ly for båtfarende mellom Lista og Nord Jæren har gitt gode forhold for lystbåter, yrkesfiskere og skipsfart gjennom mange århundre, og bidratt til at Egersund i dag er en av Norges største fiskehavner.

En times kjøring til Stavanger Lufthavn, togforbindelse ved Jærbanen og Sørlandsbanen til henholdsvis Stavanger, Kristiansand og Oslo. E39 går gjennom kommunen 10 km fra sentrum, mens fv44, Nordsjøvegen, går langs kysten og gjennom sentrum. 

Et slående trekk ved trehusbebyggelsen i Egersund er de mange fargene som preger husene i bybildet. Mens de andre byene langs sørkysten av Norge, fra Kragerø til Skudeneshavn er hvite blir en møtt av et koloristisk mangfold i Egersund.
Frem til begynnelsen av 1900 tallet hadde alle trebyene dette fargerike utseendet. Bare et fåtall hus var hvite. Da den billige zinkbaserte hvitmalingen kom på markedet, var hvitt den dyreste fargen og ble brukt av de rike og velstående. Da hvitfargen ble billig ble hvit en farge alle ville ha.
I motsetning til de andre kystbyene var Egersund alt fra slutten av 1840-årene preget av industri. Røyken fra fabrikken la en sotbelegg på de hvitmalte husene. På hus med andre farger var sotlaget mindre synlig. På grunn av fayance fabrikken ble derfor Egersund aldri en hvit by, men beholdt sin varierte og spennende fargeprakt. 

Du kan vandre på på egen hånd i opptil 160 år gamle trehus ved hjelp av byvandringsbrosjyre. Byvanding med guide kan avtales med Turistinformasjonen. Egersund Kirke Unik korskirke fra 1700-tallet ligger midt i sentrum. Åpen for omvisning medio juni - primo august.

Kontakt:
Elvegatta 23
4370 Egersund
Tlf. 51 46 80 00
Epostadresse: post@eigersund.kommune.no
Webside: www.eigersund.kommune.no
https://www.facebook.com/eigersund


Turistkontor åpen om sommeren:
Jernbaneveien 18, 4370 Egersund
Tlf. 474 88 409
E-postadresse: turistkontoret@eigersundkommune.no
https://www.facebook.com/egersund.turistkontor
Mer info
www.visitegersund.no/forside
www.visitdalane.no



 

Utforsk Nordsjøvegen

Ting å gjøre
Hva skjer
Overnatting
Søk
Søk
Søk

Bilder

Attraksjoner

Egersund Fayance Museum
Egersund kirke
Eigerøy fyr
Terland Klopp

Aktiviteter

Auglend-Vandringshavn
Fra Egersund til Sogndalstrand på to hjul
Magma Geopark - unikt geologisk område
Nordsjøveien fra Egersund til Hellvik på sykkel
På sykkel fra Egersund sentrum - Koldalsbakken - Puntervoll - Nodland i heia - Veshovda - sentrum
På sykkel fra Egersund sentrum - Skadberg
Skadbergsanden
Sykkeltur fra Egersund sentrum - Hestnes
Sykkeltur fra Egersund sentrum - Mjølhus - Kjervall
Sykkeltur fra Egersund sentrum - Tengs/Kosen - Vingård - Langevann - Egersund sentrum
Trollpikken
Tur til Ytstebrød
Vannbassengene
Varberg
Copyright © Nordsjøvegen - Drive The Viking Path. Powered By New Mind | tellUs       •      Design & utvikling: DESTINO © Publiseringsløsning | Destinet