top of page

Kvitsøy

Oppdatert: 15. mar.

Sørlandsidyll - ute i havgapet


Opplevelser

Uti havgapet ligger Kvitsøy. Forblåst og preget av hardt vær på vestsiden mot storhavet, men trivelig og idyllisk der folk bor. Fra Mekjarvik i Randaberg tar fergen 35 minutter ut til øya. Med sykkel kan du lett ta deg rundt på hovedøyene. Hvis du sykler veien til endes i Leiasundet, kan du ta en liten avstikker til fots for å se på steinkorset som rager opp 4 meter og vitner om hellig grunn. Her ligger også ruinene etter en liten steinkirke fra 1100-tallet.


På vei fra Leiasundet til Ydstebøhavn passerer du Kvitsøy gamle trekirke fra 1600- tallet, høyt og flott beliggende og vel verd et besøk. Parkér sykkelen i Ydstebøhavn og ta en tur i det nærmest sørlandske havnemiljøet. I enden av veien ligger fiskemottaket og hummermuseet som holder åpent i helgene i sommerhalvåret. Uansett årstid bør du ta en tur opp til Kvitsøyfyret, med utsikt utover alle de 365 holmene og skjærene i øyriket Kvitsøy. Herfra går det en merket tursti ut til vestsiden av øya. Lengst ute er fjellet svært forrevent og vitner om de tøffe forholdene som av og til er her ute. Ikke gå lenger ut enn skiltene viser på dager med dårlig vær! Turstien fortsetter mot nord i trygge omgivelser på beitemark, i god avstand fra de til tider uberegnelige bølgene. Underveis kan du gå innom og se på to bunkerser fra 2. verdenskrig før turstien leder ned ved siden av et gårdstun på Håland. Derfra er det bare å følge veien tilbake til fyret.


Yrende fugle- og dyreliv

Det er mange fuglearter som holder til og hekker i Kvitsøy kommune, og særlig på øya Eime. I perioden 15. april - 1. august er det forbud mot ilandstigning og ferdsel på denne øya, og i en 50 m sjøsone omkring. Kvitsøy er et yndet reisemål for fugletittere. Øyrikets plassering gjør at mange trekkfugler benytter den som mellomlanding på sin ferd mot fjerne himmelstrøk.


Aktiviteter

Badeplasser Tilrettelagt badeplass i Sandrenna ved ferjekaien og ved Grøningen rett før Hummermuseet. Det er også muligheter for gratis lån av kano.


Turområder

Det finnes flere tilrettelagte turstier og flotte områder å legge turen til på Kvitsøy.


Padling

Kvitsøy sine 365 øyer, holmer og skjær innbyr til padleopplevelser i særklasse. Her kan både erfarne og ferske padlere boltre seg, og få utfordringer som passer sitt nivå. Provianten handler du inn på Coop Prix Kvitsøy, som holder åpent fra 08-21 i ukedager og 09-18 på lørdager.


Sykkelturer

Kvitsøy er godt egnet for sykkelturer, ikke minst for småbarnsfamilier - små avstander, få bakker og flott natur!

• Besøk fyret eller hummermuseet

• Legg turen til en av de mange bunkersene etter 2. verdenskrig

• Nyt strandlivet i Sandrenna eller på Grøningen

• Se Kvitsøy fra fyret eller fra utsiktsplatået på Kvitsøy Trafikksentral


Andre aktiviteter

Verd å se: Kvitsøy fyr, Hummermuseet, Kvitsøy kirke og steinkorset.

Dersom du ønsker en guide til å vise deg rundt på Hummermuseet, fyret eller i kirken kan du ta kontakt med Rolf Skretting som har omvisninger med grupper, min. 10 pers. tlf.: 977 25 677.


Ut og spise

Hummerhelg Identitet, felles kultur og historie er viktige elementer som sammenfattes i hummerhelgen. Arrangeres torsdag til søndag en helg i slutten av oktober. Hummermuseet blir et samlingspunkt i hummerfiskesesongen og formidler nåværende kultur for hele øya, på tvers av alder og tilhørighet. Hver hummerhelg har ulikt fokus og tema gjennom foredrag, kulturuttrykk, konserter, utstillinger, skuespill, matservering, historiekvelder og formidling av forskning på hummer og hummerbiologi.


Overnatting

Bobilen parkerer du på Kvitsøy Maritime Senter, like ved Vollsøy kai hvor ferja legger til.

Her kan du parkere like ved sjøen og har muligheter for å koble til strøm.

Du finner tilrettelagte teltplasser i friområdene Sandrenna og Grøningen. Begge steder finner du grill, grillhytte, badestrand og toaletter som er åpne i sesongen.


I tillegg til Kvitsøy Maritime Senter er det flere privatpersoner på Kvitsøy som leier ut sjøhus og naust til overnatting. Se kommunen sine nettsider, eller søk opp på Finn.no.


Turistinformasjon

Kommunehusveien 6, 4180 Kvitsøy

Tlf.: 51 73 63 00 (sentralbord)

Åpent man. - fre. 09.00 - 14.30

post@kvitsoy.kommune.no

www.kvitsoy.kommune.no



769 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Lyngdal

bottom of page