top of page

Kvitsøy

Oppdatert: 11. apr.

Sørlandsidyll - ute i havgapetOpplevelser

Uti havgapet ligger Kvitsøy. Grønn, frodig og preget av hardt vær på vestsiden mot storhavet, men trivelig og idyllisk der folk bor. Fra Mekjarvik i Randaberg tar fergen 35 minutter ut til øya. Med sykkel kan du lett ta deg rundt på hovedøyene. Hvis du sykler veien til endes i Leiasundet, kan du ta en liten avstikker til fots for å se på steinkorset som rager nesten 4 meter over bakken og vitner om historisk grunn. Her ligger også ruinene etter St. Clemens steinkirke fra 1100-tallet.

 

På vei fra Leiasundet til Ydstebøhavn passerer du Kvitsøy kirke fra 1600- tallet plassert på et av Kvitsøys høyeste punkt.Den er vel verd et besøk. Parkér sykkelen i Ydstebøhavn og ta en tur i det idylliske havnemiljøet. I enden av veien ligger fiskemottaket og hummermuseet som holder sommeråpent. Uansett årstid bør du ta en tur opp til Kvitsøy fyr og Kvitsøy Trafikksentral..  Her har du utsikt utover alle de 365 holmer og skjær i øyriket Kvitsøy. Herfra går det en merket tursti ut til vestsiden av øya.  Her vitner landskapet om de tøffe forholdene som av og til er her ute. Ikke gå lenger ut enn skiltene viser på dager med dårlig vær! Det er mulig å ta en avstikker opp til dagsturhytta vår på veien.  Turstien fortsetter  på beitemark, gjennom kulturlandskapet og underveis kan du se nærmere på  bunkerser fra 2. verdenskrig. Det er mulig å velge en kort eller en litt lengre tur og turstien ender opp ved et gårdstun på Håland. Derfra er det bare å følge veien tilbake til fyret


Aktiviteter

Tilrettelagt badeplass i Sandrenna ved ferjekaien og ved Grøningen rett før Hummermuseet. Det er også muligheter for gratis lån av kano.


Turområder

Kvitsøy har ikke utmark, men gjennom avtaler med bøndene er det tilrettelagt og merket flere  turstier gjennom beiteområder, og det er mange flotte områder å legge turen til på Kvitsøy. Følg merkede stier og ta hensyn til beitedyr.


Padling

Kvitsøys skjærgård innbyr til padleopplevelser i særklasse. Her kan både erfarne og ferske padlere boltre seg, og få utfordringer som passer sitt nivå. Provianten handler du inn på Coop Prix Kvitsøy, som holder åpent fra 08-21 i ukedager og 09-20 på lørdager.

 

Sykkelturer

Kvitsøy er godt egnet for sykkelturer, ikke minst for småbarnsfamilier - små avstander, få bakker og flott natur!


Fugleliv

Kvitsøy er et yndet reisemål for fugletittere. Øyrikets plassering gjør at mange trekkfugler benytter den som mellomlanding på sin ferd mot fjerne himmelstrøk. Mange fuglearter holder til og hekker i Kvitsøy kommune, og særlig på øya Eime. I perioden 15. april - 1. august er det forbud mot ilandstigning og ferdsel på denne øya, og i en 50 m sjøsone omkring.

 

Dykking

Under havets overflate finnes et paradis for dykkere. Ta gjerne kontakt med den lokale dykkerklubben.

 

Båtliv

Du er velkommen til gjestehavna vår i Ydstebøhavn dersom du kommer i egen båt.

 

Andre aktiviteter

Eldhug Adventure tilbyr aktiviteter som f.eks. guidet padletur og swimrun. Ta kontakt med Ronny Gundersen tlf. 980 54 736

Selskapet Kvitsøyopplevelser tilbyr også ulike aktiviteter som fisketurer, dykkeopplevelser, havørnsafari mm. Ta kontakt med Jan Inge Hansen tlf. 918 84 334

 

Dersom du ønsker en guide til å vise deg rundt på Hummermuseet, fyret eller i kirken kan du ta kontakt med Rolf Skretting som har omvisninger med grupper, min. 10 pers. tlf.: 977 25 677.


Ut og spise

I sommersesongen har du mulighet til å spise på restaurant langs bryggekanten i Ydstebøhavn eller ta en tur innom vår lokale kaffebar der finner du også turistinformasjon

 

Overnatting

Bobilen parkerer du like ved Vollsøy kai hvor ferja legger til. Her kan du parkere like ved sjøen og har muligheter for å koble til strøm. Du finner tilrettelagte teltplasser i friområdene Sandrenna og Grøningen. Begge steder finner du grill, grillhytte, badestrand og toaletter som er åpne i sesongen. I tillegg finnes det leiligheter samt sjøhus og naust for leie. Se kommunen sine nettsider, eller søk opp på Finn.no og airbnb.


Turistinformasjon

1144 Kaffebar, Melinggarden 24


Turistinformasjon

Tlf.: 51 73 63 00 (sentralbord)

Åpent man. - fre. 09.00 - 14.30887 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page