top of page

Stavanger

Oppdatert: 13. okt. 2022

I Stavanger er alt innenfor rekkevidde: Kulinariske opplevelser, fargerik kultur, middelaldergater med et pulserende byliv, verdenskjent gatekunst, Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse – og storslått natur rett rundt hjørnet.


BYopplevelser

Matbyen I Stavanger finner du alt fra food trucks og mikrobryggerier til matfestivaler og Michelin-restauranter. Trendy kafeer lokker til seg de latte-tørste, mens kortreist sjømat, lam, grønnsaker og frukt fra lokale produsenter finner veien til et mangfoldig utvalg spisesteder i byen. Restaurantene RE-NAA og Sabi Omakase har begge fått stjerne(r) i den anerkjente Michelin-guiden. Her gjelder det å være tidlig ute hvis du vil bestille bord!


“Stavanger er et perfekt reisemål for deg som ønsker spektakulære naturopplevelser. Stavanger er plassert midt blant høye fjell og dype fjorder. Dette gjør byen til et perfekt utgangspunkt for dagsturer ut i den norske naturen. Et besøk til vakre Lysefjorden er obligatorisk når du besøker Stavanger. Lysefjorden kan opplevelses både med båt eller ved å vandre opp til verdenskjente Preikestolen.”

Kulturbyen Stavanger Stavanger er også en rik kulturby. Byen har blant annet befestet seg som en gatekunst-destinasjon. Spektakulære veggmalerier preger gatebilde, og utfordrer oppfatninger om hva kunst er, og hva kunst kan være. Kunstverkene gir deg en storslagen, visuell opplevelse som du sent vil glemme. På Google Arts & Culture kan innbyggere og tilreisende utforske byens unike gatekunstverk og attraksjoner digitalt – på tvers av tid og sted.

Sølvberget Stavangers bibliotek og kulturhus er regionens kulturelle møteplass, og ligger midt i hjertet av de sjarmerende sentrumsgatene. Det offentlige biblioteket er selvfølgelig gratis, og er byens dagligstue med plass til alle. På Sølvberget finner du mange ulike aktiviteter for både store og små. Her kan du finne roen med en god bok, se spennende utstillinger eller lære mer om den kjente forfatteren Alexander Kielland på Kiellandsenteret. Sølvberggata 2, 4006 Stavanger. Tlf. 51 50 74 65. www.stavanger-kulturhus.no.

Stavanger konserthus Byens konserthus tilbyr spennende kultur- og underholdnings-arrangementer innen ulike musikkstiler. Her kan du oppleve konserter med Stavanger symfoniorkester, eller artister fra inn og utland. Konserthuset har to flotte saler, atrium og god restaurant. Sandvigå 1, 4007 Stavanger

www.stavanger-konserthus.no. Sandvigå 1, 4007 Stavanger www.stavanger-konserthus.no Gamle Stavanger Før oljenæringen kom til byen livnærte Stavanger seg av fiske og ulike former for industri. Befolkningen bodde tett, og byen besto stort sett av små trehus. Sentrum er nå modernisert, men store deler av denne bebyggelsen har blitt tatt vare på. I gamle Stavanger kan du besøke Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. Området består av 173 trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen på 1800-tallet. Gamle Stavanger er fortsatt et populært boligområde, og menneskene som bor der pynter på sommerstid hagene sine med nydelige blomster. Øvre Strandgate, 4005 Stavanger

Fargegata Øvre Holmegate i Stavanger sentrum er blitt en av byens største turistattraksjoner og et av de mest fotograferte stedene i byen. I denne gaten er alle husene malt i spreke farger og gatens kafeer, puber, nisjebutikker og kunstutsalg er populære både blant de lokale og de tilreisende.


Østre bydel Pedersgata i Stavanger sentrum er blitt ett mekka for ta-med-mat. Her finnes det mat fra nær alle verdenshjørner, og gata er det mest multietniske strøket i byen. Gata ligger mellom sentrum og Stavanger Øst og byr på mat, drikke, kunst og kultur. Ikke langt fra Pedersgata finner du flere urbane møteplasser, deriblant kulturinstitusjonen Tou. Tou er en av landets største uavhengige kulturinstitusjoner og holder til i de gamle bryggerilokalene til Tou bryggeri fra 1895.


Rik historie Området rundt dagens Stavanger har vært bebodd i mange tusen år. Stavangers nærhet til havet gjorde området til et naturlig sted for vikingene å bosette seg. Nye arkeologiske funn viser at Stavanger var en kaupang, hvor man i vikingtiden byttet varer og tjenester. I tillegg var det her Harald Hårfagre samlet Norge til et rike under slaget i Hafrsfjord i 872. I dag finner du det majestetiske monumentet Sverd i fjell der slaget ifølge historien skal ha funnet sted.


MUSEUM


Arkeologisk museum Mange av de arkeologiske funnene som har blitt gjort i regionen er stilt ut på Stavanger arkeologiske museum i Peder Klows gate 30A i nærheten av bykjernen. På Ullandhaug ligger det tilknyttede friluftsmuseet Jernaldergården med et spennende besøkssenter.


Norsk oljemuseum, Kjeringholmen 1A. Som Norges oljehovedstad er Stavanger det perfekte sted å lære hvordan det norske oljeeventyret startet, har påvirket og fortsatt påvirker det norske samfunnet.


IDDIS Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum, Øvre Strandgate 88 & 90. Museene i Gamle Stavanger viser utstillinger om Stavangers viktige hermetikkindustri og om grafisk industri i Stavanger, og om skriftspråkets og trykkekunstens betydning for samfunnet.


Stavanger kunstmuseum, Henrik Ibsens gate 55. Her kan du oppleve verkene av betydningsfulle Stavangerkunstnere som Frida Hansen og Lars Hertervig, sammen med vekslende utstillinger med norske og internasjonale kunstnere.


Stavanger maritime museum, Strandkaien 22. Dette museet viser utstillinger om skipsfart, handel og skipsbygging i regionen.


Stavanger museum med Norsk barnemuseum, Muségata 16. Museet rommer naturhistoriske utstillinger, kulturhistoriske utstillinger og Norsk barnemuseum. Det er i tillegg museumsbutikk og kafé i tilknytning til museet.


Ledaal, Eiganesveien 45. Kongebolig og tidligere sommerresidens til familien Kielland.


Breidablikk, Eiganesveien 40a. Norges best bevarte villa fra 1880-årene med autentisk interiør. www.museumstavanger.no. Tlf. 51 84 27 00.


Holmeegenes, Eiganesveien 64. Tidligere lystgård og gartneri, med historie tilbake til 1860-tallet. Har en stor samling av gjenstander fra perioden 1. verdenskrig til 1950.


Kunsthall Stavanger, Madlaveien 33. Uavhengig kunsthall med internasjonal samtidskunst i vekslende utstillinger.

Fjord og fjell - unik natur

Stavanger er plassert midt blant høye fjell og dype fjorder, og er et perfekt reisemål for deg som ønsker spektakulære naturopplevelser. Stavanger er godt utgangspunkt for dagsturer i den norske naturen. Et besøk til vakre Lysefjorden er obligatorisk når du besøker Stavanger. Lysefjorden kan opplevelses både med båt og ved å vandre opp til verdenskjente Preikestolen. Den gjenkjennelige fjellformasjonen rager 604 meter over fjorden, og er åsted for tusenvis av selfier hvert eneste år.

Kjeragbolten er en attraksjon som øker i interesse, og selv om vandringen er fysisk krevende, er steinbolten som henger i en fjellsprekk 1 000 meter over havet et populært turmål. Å gå opp Flørlitrappene er en mindre kjent tur. De 4444 trinnene tar deg fra bunnen av Lysefjorden opp til 740 meter over havet. Flørli er uten veiforbindelse, men trappen starter like ved Flørli fergekai, og er tilgjengelig fra Stavanger sentrum med båt.


Det finnes flere bedrifter som tilbyr sightseeing på Lysefjorden.


Friluftsaktiviteter - Botanisk hage har planter fra hele verden med til sammen 3000 arter og sorter. Her kan du sitte på benken og nyte utsikten utover Jæren, Nordsjøen og Hafrsfjord, eller slappe av på gressarealet med god mat. Hagen er alltid åpen og har gratis adgang.


Sentrumsnære hverdagsturer Turer rundt sentrumsnære Breiavatnet eller Mosvannet er tilgjengelige og lite krevende. Du kan også bestige Bandåsen som med sine 513 m.o.h, er den høyeste fjelltoppen på Ryfylkeøyene. På Stavanger kommunes hjemmeside finner du 52 hverdagsturer. Turene er sentrumsnære, med ulik vanskelighetsgrad. www.stavanger.kommune.no/kultur-og-fritid/tur-og-natur/52-hverdagsturer/


Stavanger på sykkel Stavanger er tilrettelagt for sykling. Sykkelruter og stier regionen sammen, og det enkelt å finne parkeringsplasser for sykler. Du kan også leie sykler ved å kjøpe en vanlig kollektivbillett. Da vil du også få tilgang til bysyklene som er plassert rundt om i hele Stavanger.


Bærekraftig transport I mange år har Stavanger arbeidet med bærekraftig utvikling. I Hillevåg, like utenfor Stavanger sentrum finner du et mobilitetspunkt med delte transportmidler som el-sykler og el-biler. En annen grønn måte å reise rundt i regionen er å leie en E-Twizy via Turistkontoret. Bilene har installert GPS som kommer med turforslag.Øyriket Stavanger Nærheten til havet har gjort at menneskene i regionen alltid har levd med og av kysten. Med sine over 250 øyer har Stavanger alt en moderne urban storby tilbyr, samtidig som man kan oppleve alt fra herlig skjærgårdsidyll, til Nordsjøens rå krefter. De fleste øyene er knyttet til fastlandet via bro, men til noen av øyene kommer du bare i båt.

Utstein Kloster Et av øyrikets virkelige smykker finner du på stedet der Norges første konge Harald Hårfagre etablerte sitt kongesete. I dag huser stedet Norges eneste bevarte middelalderkloster. Klosteret ligger i nydelige omgivelser på Mosterøy, 30 minutters kjøretur fra Stavanger sentrum. Klosteret ble bygd i 1260, men det er mulig at enkelte bygningsdeler er eldre, og stammer fra tidligere kongsgårder. Kirken i klosteret er enestående i sitt slag i Norge, med tårnet plassert midt mellom kor og skip.

Klosteret blir i dag drevet som museum, konferansested, selskapslokale og konsertarena. Utstein kloster er derfor et klenodium som bør oppleves. Øyenes kulturlandskap Har gitt fantastiske turruter. På øygruppen Rennesøy er landskapet preget av et langvarig og godt jordbruk. Det store antallet husdyr har formet et grønt og nærmest parklignende kulturlandskap. Et landskap som har spesiell stor biologisk og kulturhistorisk verdi, som det er svært viktig å ta vare på. De åtte øyene byr derfor på store muligheter for båtfolk, naturelskere, kultur- og historieinteresserte. Merkede turstier finner du overalt, og en variert strandsone byr på lokale båthavner og større marinaer, fine badeplasser, småskog, holmer og svaberg.


Fjøløy Blant de lokale er det populært å legge turen ut til Fjøløy der du blant annet finner Fjøløy fyr. Fyret ble bygget i 1849, og ligger vakkert til ved fjorden. Plasseringen helt nede i havgapet er flott på solskinnsdager, men stedet gir deg også muligheten til å kjenne havets enorme krefter. Fra fyret kan du ta deg videre langs en anlagt tursti til Fjøløy fort. Fortet fra 2. verdenskrig, har nå blitt omgjort til et av regionens mest spennende friluftsområder, hvor man kan kombinere naturopplevelser med norsk krigs- og etterkrigshistorie.


Tomater Viste du at 40 % av alle norske tomater produseres på Finnøy? Dette gjør Finnøy til et naturlig sted å arrangere tomatfestivalen, som avholdes en gang i året. Med aktiviteter som skattejakt, konserter, foredrag og utstillinger er dette et arrangement som passer for hele familien, og absolutt er verdt et besøk.


Tyskerhålene Gjennom et kreativt vandreteater blir de besøkende tatt tilbake til 2. verdenskrig. Gjennom å kombinere alvor og humor viser lokale skuespillere hvordan befolkningen på øyene ble påvirket av okkupasjonsmakten. Ved siden av et gripende og morsomt skuespill blir det også vist film og levende musikk inne i fjellet. Ta kontakt med Ryfylke Livsgnist for bestilling.


Sykkeltur Lite trafikk, lettsyklet terreng og gode fergeforbindelser gjør det å sykle Finnøy rundt til en oppnåelig og fin tur uavhengig av ferdighetsnivå. Når du sykler over øyene Fogn, Sjernarøy og Finnøy, sykler du gjennom flott natur og forbi unike steinkirker, små handelssentrum og flotte badeplasser.


Det skjer

Besøk https://no.regionstavanger-ryfylke.com/hva-skjer


Turistinformasjon Strandkaien 61, 4005 Stavanger Telefon: 51 85 92 00 1. juni – 31. august: Hver dag kl. 8 - 18 Ellers i året:

Mandag – fredag kl. 9 - 16. Lørdager i mai og sept. – medio okt. kl. 9 - 14 Søndag stengt. Stengt på helligdager, i påskeuken og romjulen. www.regionstavanger.com

623 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

Lyngdal

bottom of page