Stavanger er 900-åringen som fortsatt holder seg ung. Her er alt innenfor rekkevidde: Uforglemmelige kulinariske opplevelser, et rikt og levende kulturliv, middelaldergater og gatekunst, urban stemning og storslått natur
Både det gamle og det nye får skinne når Stavanger feirer 900 år som by: Snirklete middelaldergater med et pulserende byliv. Verdenskjente veggmalerier og vikinghistorie. Moderne, prisvinnende arkitektur og Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse.
Regionhovedstaden Stavanger er en kompakt og innholdsrik pakke, et Norge i miniatyr, omgitt av fjord, øyer og fjell. Stavanger består faktisk av over 250 øyer, der mange av dem har et fantastisk kulturlandskap, der du kan oppleve alt fra herlig skjærgårdsidyll til Nordsjøens rå krefter. Prøv gjerne øyhopping med elektrisk ferge!
At Stavanger var et viktig sted for vikingene er ikke tilfeldig. Stavangers plassering med nærhet til havet gjør samfunnet nært knyttet til kysten, og Stavanger har en lang og ærerik maritim historie. I dag er Stavanger Norges energihovedstad. Det startet med olje, og nå er byen i full gang med å lede omstillingen fra fossil til fornybar energi.
Stavanger er en by for alle sansene: Smak på noe nytt, vandre gjennom bygatene eller langs fjorden, lytt og kjenn på byens energiske puls, beundre den storslåtte naturen. Velkommen!
Byopplevelser
Matbyen I Stavanger finner du alt fra food trucks og mikrobryggerier til matfestivaler og MICHELIN-restauranter. Her er det kort vei fra jord og fjord til bord - og kort vei mellom de kulinariske høydepunktene. Trendy kafeer lokker til seg de latte-tørste, mens kortreist sjømat, lam, grønnsaker og frukt fra lokale produsenter finner veien til et mangfoldig utvalg spisesteder i byen. Restaurantene RE-NAA, Sabi Omakase og K2 har fått stjerner i den anerkjente MICHELIN-guiden. Her gjelder det å være tidlig ute hvis du vil bestille bord! I tillegg har restaurantene Söl, Sabi Enso, Bellies, Tango og Bravo fått anbefaling av guiden.
Nuart Street Art
Stavanger er også en rik kulturby. Byen har blant annet befestet seg som en gatekunstdestinasjon. Spektakulære veggmalerier preger gatebilde, og utfordrer oppfatninger om hva kunst er, og hva kunst kan være. Kunstverkene gir deg en storslagen, visuell opplevelse som du sent vil glemme. På Google Arts & Culture kan innbyggere og tilreisende utforske byens unike gatekunstverk og attraksjoner digitalt – på tvers av tid og sted.
Sølvberget
Stavangers bibliotek og kulturhus er regionens kulturelle møteplass, og ligger midt i hjertet av de sjarmerende sentrumsgatene. Det offentlige biblioteket er selvfølgelig gratis, og er byens dagligstue med plass til alle. På Sølvberget finner du mange ulike aktiviteter for både store og små. Her kan du finne roen med en god bok, se spennende utstillinger eller lære mer om forfatteren Alexander Kielland på Kiellandsenteret.
Stavanger konserthus
Byens konserthus tilbyr spennende kultur- og underholdnings-arrangementer innen ulike musikkstiler. Her kan du oppleve konserter med Stavanger symfoniorkester, eller artister fra inn og utland. Konserthuset har to flotte saler, atrium og god restaurant. Gamle Stavanger
Før oljenæringen kom til byen livnærte Stavanger seg av fiske og ulike former for industri. Befolkningen bodde tett, og byen besto stort sett av små trehus. Sentrum er nå modernisert, men store deler av denne bebyggelsen har blitt tatt vare på. I gamle Stavanger kan du besøke Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. Gamle Stavanger består av 173 trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen på 1800-tallet.
Stavanger domkirke
Midt i Stavanger sentrum finner du Stavanger domkirke. Katedralen ble bygget i 1125, og er med det en av de eldste kirkene i landet. Domkirken er for tiden stengt på grunn av oppussing, og vil stå ferdig til byens og domkirkens 900-års jubileum i 2025. Domkirken er spektakulær, og et naturlig midtpunkt i byens sentrumskjerne.
Fargegaten
Øvre Holmegate i Stavanger sentrum er blitt en av byens største turistattraksjoner og et av de mest fotograferte stedene i byen. I denne gaten er alle husene malt i spreke farger og gatens kafeer, puber, nisjebutikker og kunstutsalg er populære både blant de lokale og de tilreisende
Østre bydel
Pedersgata i Stavanger sentrum er blitt ett mekka for ta-med-mat. Her finnes det mat fra nær alle verdenshjørner, og gata er det mest multietniske strøket i byen. Gata ligger mellom sentrum og Stavanger Øst og byr på mat, drikke, kunst og kultur. Ikke langt fra Pedersgata finner du flere urbane møteplasser, deriblant kulturinstitusjonen Tou. Tou er en av landets største uavhengige kulturinstitusjoner og holder til i de gamle bryggerilokalene til Tou bryggeri fra 1895.
Stavanger og Vikinger
Området rundt dagens Stavanger har vært bebodd i mange tusen år. Stavangers nærhet til havet gjorde området til et naturlig sted for vikingene å bosette seg. Nye arkeologiske funn viser at Stavanger var en kaupang, hvor man i vikingtiden byttet varer og tjenester. I tillegg var det her Harald Hårfagre samlet Norge til et rike under slaget i Hafrsfjord i 872. I dag finner du det majestetiske monumentet Sverd i fjell der slaget ifølge historien skal ha funnet sted.
Toppidrettsbyen
Stavanger er hjem til flere av Norges beste lag i flere idretter. På SR-bank arena kjemper byens fotballag Viking om edelt metall. Norges klart beste hockeylag Stavanger Oilers spiller sine kamper i den toppmoderne DNB-Arena, og i Stavanger idrettshall kan du oppleve topphåndball.
Stavanger fyller 900 år
I 2025 fyller Stavanger 900 år. I tiden frem til 2025 arrangeres det flere arrangement i anledning jubileet. Sjekk nettsiden Stavanger2025, for å få oversikt over hva som skjer, når du er i byen. https://www.stavanger.kommune.no/stavanger2025/
MUSEUM
Arkeologisk museum Mange av de arkeologiske funnene som har blitt gjort i regionen er stilt ut på museet i nærheten av bykjernen. På Ullandhaug ligger det tilknyttede friluftsmuseet Jernaldergården med et spennende besøkssenter.
Norsk oljemuseum Som Norges energihovedstad er Stavanger det perfekte sted å lære hvordan det norske oljeeventyret startet, har påvirket og fortsatt påvirker det norske samfunnet. Nå er byen i full gang med å lede omstillingen fra fossil til fornybar energi. Reisen fra oljehovedstad til innovativt sentrum for utviklingen av fornybar energi kan du få mer innsikt i på oljemuseet.
IDDIS Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum Museene i Gamle Stavanger viser utstillinger om Stavangers viktige hermetikkindustri og om grafisk industri i Stavanger, og om skriftspråkets og trykkekunstens betydning for samfunnet.
Stavanger kunstmuseum Her kan du oppleve verkene av betydningsfulle Stavangerkunstnere som Frida Hansen og Lars Hertervig, sammen med vekslende utstillinger med norske og internasjonale kunstnere.
Stavanger maritime museum Dette museet viser utstillinger om skipsfart, handel og skipsbygging i regionen.
Stavanger museum med Norsk barnemuseum Museet rommer naturhistoriske utstillinger, kulturhistoriske utstillinger og Norsk barnemuseum. Det er i tillegg museumsbutikk og kafé i tilknytning til museet.
Ledaal, Breidablikk og Holmeegenes Ledaal er kongefamiliens residens når de besøker Stavanger, og de ærverdige bygningene fra 1800-tallet er i dag museer som kan besøkes. Ledaal er kongebolig og tidligere sommerresidens til familien Kielland Breidablikk er Norges best bevarte villa fra 1880-årene med autentisk interiør. Holmeegenes er tidligere lystgård og gartneri, med historie tilbake til 1860-tallet. Har en stor samling av gjenstander fra perioden 1. verdenskrig til 1950.
Kunsthall Stavanger Uavhengig kunsthall med internasjonal samtidskunst i vekslende utstillinger
Fjord og fjell - unik natur
Stavanger er plassert midt blant høye fjell og dype fjorder, og er et perfekt reisemål for deg som ønsker spektakulære naturopplevelser. Stavanger er godt utgangspunkt for dagsturer i den norske naturen. Et besøk til vakre Lysefjorden er obligatorisk når du besøker Stavanger. Lysefjorden kan opplevelses både med båt og ved å vandre opp til verdenskjente Preikestolen. Den gjenkjennelige fjellformasjonen rager 604 meter over fjorden, og er åsted for tusenvis av selfier hvert eneste år. For å komme til startpunktet for gåturen til Preikestolen kan du kjøre bil eller buss gjennom Ryfast – verdens lengste undersjøiske tunnel.
Kjeragbolten er en attraksjon som øker i interesse, og selv om vandringen er fysisk krevende, er steinbolten som henger i en fjellsprekk 1 000 meter over havet et populært turmål. Å gå opp Flørlitrappene er en mindre kjent tur. De 4444 trinnene tar deg fra bunnen av Lysefjorden opp til 740 meter over havet. Flørli er uten veiforbindelse, men trappen starter like ved Flørli fergekai, og er tilgjengelig fra Stavanger sentrum med båt.
Friluftsaktiviteter - Botanisk hage har planter fra hele verden med til sammen 3000 arter og sorter. Her kan du sitte på benken og nyte utsikten utover Jæren, Nordsjøen og Hafrsfjord, eller slappe av på gressarealet med god mat. Hagen er alltid åpen og har gratis adgang.
Sentrumsnære hverdagsturer
Turer rundt sentrumsnære Breiavatnet eller Mosvatnet er tilgjengelige og lite krevende. Du kan også bestige Bandåsen som med sine 513 m.o.h, er den høyeste fjelltoppen på Ryfylkeøyene. På Stavanger kommunes hjemmeside finner du 52 hverdagsturer. Turene er sentrumsnære, med ulik vanskelighetsgrad. www.stavanger.kommune.no/kultur-og-fritid/tur-og-natur/52-hverdagsturer/
Stavanger på sykkel
Stavanger er tilrettelagt for sykling. Sykkelruter og stier regionen sammen, og det enkelt å finne parkeringsplasser for sykler. Du kan også leie sykler ved å kjøpe en vanlig kollektivbillett. Da vil du også få tilgang til bysyklene som er plassert rundt om i hele Stavanger.
Bærekraftig transport
I mange år har Stavanger arbeidet med bærekraftig utvikling. I Hillevåg, like utenfor Stavanger sentrum finner du et mobilitetspunkt med delte transportmidler som el-sykler og el-biler.
Øyriket Stavanger
Nærheten til havet har gjort at menneskene i regionen alltid har levd med og av kysten. Med sine over 250 øyer har Stavanger alt en moderne urban storby tilbyr, samtidig som man kan oppleve alt fra herlig skjærgårdsidyll, til Nordsjøens rå krefter. De fleste øyene er knyttet til fastlandet via bro, men til noen av øyene kommer du bare i båt.
Utstein Kloster
Et av øyrikets virkelige smykker finner du på stedet der Norges første konge Harald Hårfagre etablerte sitt kongesete. I dag huser stedet Norges eneste bevarte middelalderkloster. Klosteret ligger i nydelige omgivelser på Mosterøy, 30 minutters kjøretur fra Stavanger sentrum. Klosteret ble bygd i 1260, men det er mulig at enkelte bygningsdeler er eldre, og stammer fra tidligere kongsgårder. Kirken i klosteret er enestående i sitt slag i Norge, med tårnet plassert midt mellom kor og skip. Klosteret blir i dag drevet som museum, konferansested, selskapslokale og konsertarena.
Øyenes kulturlandskap
På øygruppen Rennesøy er landskapet preget av et langvarig og godt jordbruk. Det store antallet husdyr har formet et grønt og nærmest parklignende kulturlandskap. Et landskap som har spesiell stor biologisk og kulturhistorisk verdi, som det er svært viktig å ta vare på. De åtte øyene byr derfor på store muligheter for båtfolk, naturelskere, kultur- og historieinteresserte. Merkede turstier finner du overalt, og en variert strandsone byr på lokale båthavner og større marinaer, fine badeplasser, småskog, holmer og svaberg.
Fjøløy
Blant de lokale er det populært å legge turen ut til Fjøløy der du blant annet finner Fjøløy fyr. Fyret ble bygget i 1849, og ligger vakkert til ved fjorden. Plasseringen helt nede i havgapet er flott på solskinnsdager, men stedet gir deg også muligheten til å kjenne havets enorme krefter. Fra fyret kan du ta deg videre langs en anlagt tursti til Fjøløy fort. Fortet fra 2. verdenskrig, har nå blitt omgjort til et av regionens mest spennende friluftsområder, hvor man kan kombinere naturopplevelser med norsk krigs- og etterkrigshistorie.
Det skjer
Scann qr-koden eller besøk https://www.fjordnorway.com/no/arrangementer/stavanger-regionen
Turistinformasjon Strandkaien 61, 4005 Stavanger Telefon: 51 85 92 00 1. juni – 31. august: Hver dag kl. 8 - 18 Ellers i året:
Mandag – fredag kl. 9 - 16. Lørdager i mai og sept. – medio okt. kl. 9 - 14 Søndag stengt. Stengt på helligdager, i påskeuken og romjulen.
Jeg vil si at du har valgt veldig vellykkede bilder til denne bloggen, men det er ingen grense for perfeksjon. Jeg anbefaler deg å lese bloggen min om reisefotografering og alt relatert til den. Jeg er sikker på at innholdet ditt vil bli mye bedre. https://fixthephoto.com/travel-photography-tips.html