Stavanger

Oppdatert: okt. 5

I Stavanger er alt innenfor rekkevidde: Kulinariske opplevelser, fargerik kultur, middelaldergater med et pulserende byliv, verdenskjent gatekunst, Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse – og storslått natur rett rundt hjørnet.MATHOVEDSTADEN Lyst til å utfordre smaksløkene? Mathovedstaden Stavanger kan by på det meste. Her finner du alt fra food trucks og mikrobryggerier til matfestivaler og Michelin-restauranter. Trendy kafeer lokker til seg de latte-tørste, mens kortreist sjømat, lam, grønnsaker og frukt fra lokale produsenter finner veien til et mangfoldig utvalg spisesteder i byen. To av dem, RE-NAA og Sabi Omakase, kan smykke seg med Michelin-stjerne. Her gjelder det å være tidlig ute hvis du vil bestille bord!


“Stavanger er et perfekt reisemål for deg som ønsker spektakulære naturopplevelser. Stavanger er plassert midt blant høye fjell og dype fjorder. Dette gjør byen til et perfekt utgangspunkt for dagsturer ut i den norske naturen. Et besøk til vakre Lysefjorden er obligatorisk når du besøker Stavanger. Lysefjorden kan opplevelses både med båt eller ved å vandre opp til verdenskjente Preikestolen.”

Byopplevelse

KULTURBYEN STAVANGER Samtidig er Stavanger en rik kulturby, og var europeisk kulturhovedstad i 2008. Stavanger har blant annet befestet seg som en gatekunst-destinasjon, og arrangerer hvert år gatekunstfestivalen Nuart. Festivalen ønsker å stimulere til debatt ved å utfordre fastlåste oppfatninger om hva kunst er, og hva kunst kan være. Gatekunst-verkene er plassert rundt om i regionen, og gir deg en storslagen, visuell opplevelse som du sent vil glemme. SØLVBERGET Stavangers bibliotek og kulturhus er regionens kulturelle møteplass, og ligger midt i hjertet av de sjarmerende sentrumsgatene. Det offentlige biblioteket er selvfølgelig gratis, og er byens dagligstue med plass til alle. På Sølvberget finner du mange ulike aktiviteter for både store og små. Her kan du finne roen med en god bok, se spennende utstillinger eller lære mer om den kjente forfatteren Alexander Kielland på Kiellandsenteret. Sølvberggata 2, 4006 Stavanger. Tlf. 51 50 74 65. www.stavanger-kulturhus.no.

STAVANGER KONSERTHUS Byens konserthus tilbyr spennende kultur- og underholdnings-arrangementer innen ulike musikkstiler. Her kan du oppleve konserter med Stavanger symfoniorkester, eller artister fra inn og utland. Konserthuset har to flotte saler, atrium og god restaurant. Sandvigå 1, 4007 Stavanger www.stavanger-konserthus.no STORT FESTIVALTILBUD Det rike kulturlivet preger byens dagligliv. Spesielt gjennom de over 30 festivalene som blir arrangert i området. I Stavanger kan du oppleve alt fra musikkfestivalen Utopia til Gladmatfestivalen som hver juli fyller Vågen med over 200 000 personer. GAMLE STAVANGER Før oljenæringen kom til byen livnærte Stavanger seg av fiske og ulike former for industri. Befolkningen bodde tett, og byen besto stort sett av små trehus. Sentrum er nå modernisert, men store deler av denne bebyggelsen har blitt tatt vare på. Derfor kan du i Gamle Stavanger besøke Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. Området består av 173 trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen på 1800-tallet. Området er fortsatt bebodd, og menneskene som bor der pynter på sommerstid hagene sine med nydelige blomster.

MIDDELALDERKIRKER Stavanger kommune har hele fire middelalderkirker. Midt i Stavanger sentrum finner du Stavanger domkirke. Ifølge tradisjonen ble katedralen bygget i 1125, og er med det en av de eldste kirkene i landet. Kirken er for tiden under oppussing, og vil være stengt fra 1.mai 2020. Likevel er domkirken spektakulær, og et naturlig midtpunkt i byens sentrumskjerne. På øyene Talgje, Finnøy og Rennesøy finner du tre av Norges eldste steinkirker. Talgje, Hesby og Sørbø kirke antas å ha blitt bygget mellom 1130 og 1230, og felles for kirkene er at de står værbitt midt i havgapet, og gir deg en følelse av hvordan naturkreftene har påvirket livet på øyene. ARKELOGISK MUSEUM Området rundt dagens Stavanger har vært bebodd i mange tusen år. Det har blitt gjort flere arkeologiske funn i regionen, og mange av disse er stilt ut på Stavanger arkeologiske museum. Museets jernaldergård på Ullandhaug har et helt nytt besøkssenter med egen kafé og utstillinger fra ulike tidsperioder. Museet har et rikholdig aktivitetstilbud som gir deg innsikt i hvordan fortidsmenneskene egentlig levde. 1. sep. – 30. april: tirs. 11-20, ons. – lør. 11-15, søn. 11-16, mandag stengt. Åpningstider til og med 20.3.20: utstillingene på Arkeologisk museum er stengt på grunn av arbeid med nye utstillinger. VIKINGENE ER TILBAKE Serier og filmer har igjen fått verden til åpne opp øynene for vikingenes blodtørst og fryktløshet. Stavangers nærhet til havet gjorde området til et naturlig sted for vikingene å bosette seg. På Arkeologisk museum kan du lære mer om hvordan vikingene påvirket regionen. Nye arkeologiske funn viser at Stavanger var en Kaupang, hvor man i vikingtiden byttet varer og tjenester. I tillegg samlet Harald Hårfagre Norge til et rike under slaget i Hafrsfjord i 872, hvor man i dag finner det majestetiske monumentet Sverd i fjell. I det nyåpnede VR-senteret Viking House i Stavanger kan du se spennende VR-film som viser historien om den første Vikingkongen.


Fjord og fjell

UNIK NATUR Stavanger er et perfekt reisemål for deg som ønsker spektakulære naturopplevelser. Stavanger er plassert midt blant høye fjell og dype fjorder. Dette gjør byen til et perfekt utgangspunkt for dagsturer ut i den norske naturen. Et besøk til vakre Lysefjorden er obligatorisk når du besøker Stavanger. Lysefjorden kan opplevelses både med båt eller ved å vandre opp til verdenskjente Preikestolen. Den gjenkjennelige fjellformasjonen rager 604 meter over fjorden, og er åsted for tusenvis av selfier hvert eneste år. Kjeragbolten er en attraksjon som øker i interesse, og selv om selve vandringen kan være en fysisk utfordring, blir den spesielle steinbolten som henger i en fjellsprekk 1 000 meter over havet, mer og mer populær. En annen tur, som kanskje er mindre kjent er å gå opp Flørlitrappene. De 4444 trinnene tar deg fra bunnen av Lysefjorden opp til 740 meter over havet. Den gamle industribygda er uten veiforbindelse, men utløpet til trappen ligger ved Flørli fergekai, så trappen er tilgjengelig fra Stavanger sentrum med båt. Dette er noen av måtene man kan komme seg ut i Lysefjorden: Fjordcruise Lysefjorden & Preikestolen med Rødne Fjord Cruise Opplev idylliske øyer, den vakre Lysefjorden og den mektige Preikestolen hele året. Kiosk, suvenirer og guiding på flere språk. Skagenkaien 35-37. Tlf. 51 89 52 70. www.rodne.no

Go Lysefjord Cruise med Go Fjords Opplev idylliske øyer, den vakre Lysefjorden og den mektige Preikestolen. tlf. 480 60 333, gofjords.com Tilgj. 2.5-26.9 2020 THE FJORDS SIGHTSEEING MED TURISTBILFERJE i Lysefjorden. Opplev den mektige Lysefjorden fra dekket på turistbilferjen som tar deg inn hele Lysefjorden. Kun tilgjengelig i sommermånedene. Tlf. 57 63 14 00, www.thefjords.no Friluftsaktiviteter

FLOR & FJÆRE Eksotisk hage og restaurant på øyen Sør-Hidle i Ryfylke 20 minutter med båt fra Stavanger. Her kan du oppleve tropiske palmer og frodige blomster innrammet av Ryfylkes storslåtte natur. Restauranten byr på et internasjonalt kjøkken. Sør-Hidle, Ryfylke. Tlf. 51 11 00 00 www.florogfjare.no BYTURER Frister det mer med en byvandring finner du en oversikt over 52 hverdagsturer på Stavanger kommune sin hjemmeside. Her finner du sentrumsnære turer med ulik vanskelighetsgrad. www.stavanger.kommune.no/kultur-og-fritid/tur-og-natur/52-hverdagsturer/


Museum

www.museumstavanger.no Tlf. 51 84 27 00.

Norsk oljemuseum, Kjeringholmen 1A. Som Norges oljehovedstad er Stavanger det perfekte sted å lære hvordan det norske oljeeventyret startet, har påvirket og fortsatt påvirker det norske samfunnet.

Norsk hermetikkmuseum, Øvre Strandgate 88 & 90. Et levende museum i en gammel hermetikkfabrikk i hjertet av Gamle Stavanger. Stengt frem til nov. 2020 pga. ombygging.

Stavanger kunstmuseum, Henrik Ibsens gate 55. Her kan du oppleve verkene av betydningsfulle Stavangerkunstnere som Frida Hansen og Lars Hertervig, sammen med vekslende utstillinger med norske og internasjonale kunstnere.

Stavanger maritime museum, Strandkaien 22. Dette museet viser utstillinger om skipsfart, handel og skipsbygging i regionen.

Stavanger museum med Norsk barnemuseum, Muségata 16. Museet rommer naturhistoriske utstillinger, kulturhistoriske utstillinger og Norsk barnemuseum. Det er i tillegg museumsbutikk og kafé i tilknytning til museet.

Ledaal, Eiganesveien 45. Kongebolig og tidligere sommerresidens til familien Kielland. Breidablikk, Eiganesveien 40a. Norges best bevarte villa fra 1880-årene med autentisk interiør.

Kunsthall Stavanger, Madlaveien 33. Uavhengig kunsthall med internasjonal samtidskunst i vekslende utstillinger.


Øyriket Stavanger

Nærheten til havet har gjort at menneskene i regionen alltid har levd med og av kysten. Bysbarnet og forfatteren Alexander Kielland har beskrevet rogalendingenes forhold havet slik: «De lever hele sitt liv med ansiktet vendt mot sjøen. Havet er deres selskap, deres rådgiver, deres venn og deres fiende, deres erverv og deres kirkegård». Med sine over 250 øyer har Stavanger alt en moderne urban storby tilbyr, samtidig som man kan oppleve alt fra herlig skjærgårdsidyll, til Nordsjøens rå krefter. REIS SOM DE LOKALE I den anledning kan å reise som de lokale være en interessant måte å lære regionen å kjenne. Gjennom prosjektet «Travel like the locals» kan man benytte seg av “ferdigpakkede” turer med offentlig transport. Gjennom å bruke det lokale kollektivselskapet Kolumbus får man en autentisk opplevelse av hvordan lokalbefolkningen lever, samtidig som man opplever spennende destinasjoner. Bestill via: https://tltl.no/no UTSTEIN KLOSTER Et av øyrikets virkelige smykker finner du på stedet der Harald Hårfagre etablerte sitt kongesete. I dag huser stedet Norges eneste bevarte middelalderkloster. Klosteret ligger i nydelige omgivelser på Mosterøy, 30 minutters kjøretur fra Stavanger sentrum. Klosteret ble bygd i 1260, men det er mulig at enkelte bygningsdeler er eldre, og stammer fra tidligere kongsgårder. Kirken i klosteret er enestående i sitt slag i Norge, med tårnet plassert midt mellom kor og skip. Klosteret blir i dag drevet som museum, konferansested, selskapslokale og konsertarena. Utstein kloster er derfor et klenodium som bør oppleves. Øyenes kulturlandskap Har gitt fantastiske turruter. På øygruppen Rennesøy er landskapet preget av et langvarig og godt jordbruk. Det store antallet husdyr har formet et grønt og nærmest parklignende kulturlandskap. Et landskap som har spesiell stor biologisk og kulturhistorisk verdi, som det er svært viktig å ta vare på. De åtte øyene byr derfor på store muligheter for båtfolk, naturelskere, kultur- og historieinteresserte. Merkede turstier finner du overalt, og varierer fra øya Bru sin kultursti, som gir opplevelser både når det gjelder kunst og natur, til luftigere turer til Rennesøyhodnet og Pilå. En variert strandsone byr på lokale båthavner og større marinaer, fine badeplasser, småskog, holmer og svaberg. FJØLØY Blant de lokale er det populært å legge turen ut til Fjøløy der du blant annet finner Fjøløy fyr. Fyret ble bygget i 1849, og ligger vakkert til ved fjorden. Plasseringen helt nede i havgapet er flott på solskinnsdager, men stedet gir deg også muligheten til å kjenne havets enorme krefter. Fra fyret kan man i tillegg ta seg videre langs en anlagt tursti langs sjøen til Fjøløy fort. Fortet som ble bygget under 2. verdenskrig, har nå blitt omgjort til et av regionens mest spennende friluftsområder, hvor man kan kombinere ekte naturopplevelser med norsk krigs- og etterkrigshistorie. TOMATER Viste du at 40 % av alle norske tomater produseres på Finnøy? Dette gjør Finnøy til et naturlig sted å avholde tomatfestivalen, som nå har blitt gjennomført 17 år på rad. Med aktiviteter som skattejakt, konserter, foredrag og utstillinger er dette et arrangement som passer for hele familien, og absolutt er verdt et besøk. TYSKERHÅLENE Gjennom et kreativt vandreteater tar Ryfylke Livsgnist de besøkende tilbake til 1940-årenen hvor nazistenes okkupasjon preget øya Finnøy. Gjennom å kombinere alvor med humor viser lokale skuespillere hvordan befolkningen på øyene ble påvirket av okkupasjonsmakten. Ved siden av et gripende og morsomt skuespill blir det også vist film og levende musikk inne i fjellet. Vandreteateret varer mellom 1,5-2 timer, etter teateret kan man bestille servering, og få muligheten til å prøve lokale spesialiteter som Gongkaker med tomatsyltetøy. NB: Ta kontakt med Ryfylke Livsgnist for bestilling. SYKKELTUR Lite trafikk, lettsyklet terreng og gode fergeforbindelser gjør det å sykle Finnøy rundt til en oppnåelig og fin tur uavhengig av ferdighetsnivå. Ved å sykle over øyene Fogn, Sjernarøy og Finnøy, ferdes man gjennom flott natur, unike steinkirker, små handelssentrum og flotte badeplasser.


På grunn av Coronaviruset kan informasjon om åpning og besøk avvike - se nettsidene til bedriftene for mer info


Det skjer

Januar 10. Finale - Det norske måltid mMars 25. - 28. Stavanger Vinfest. Arrangement med fokus på mat og vin April 25. Siddisløpet. Løp rundt Stokkavatnet, Stavanger Mai 4. - 10. Maijazz. Anerkjent jazzfestival i Stavanger & Sandnes 17. Nasjonaldag med barnetog og kulturelle arrangement Juni 6. Musikkfest. Lokalmusikere spiller gratis på scener i hele Stavanger sentrum 12. - 13. Musikkfestivalen Mablis i Stavanger 13. Nordsjørittet. Norges nest største tursykkelritt 1. - 13. Altibox Norway Chess 2020. Internasjonal sjakkturnering i Stavangerregionen JULI 20. Fiskefestival på Sjernarøy for 51 gang, Finnøy 22. - 25. Gladmatfestivalen. Mat- og kulturfestival, Stavanger August 4. - 9. Kammermusikkfestivalen 20. - 23. Tomatfestivalen. En annerledes matfestival på Finnøy 28. - 29. Utopia Stavanger. Byfestival med fokus på pop og elektronica September 3. Social Media Days Stavanger 16. - 20. Kapittel 20. Internasjonal litteraturfestival i Stavanger 16. - 27. Forskningsdagene 2020. Forskningsfestival i Stavanger & Sandnes

Turistinformasjon Strandkaien 61, 4005 Stavanger Telefon: 51 85 92 00 1. juni – 31. august: Hver dag kl. 8 - 18 Ellers i året: Mandag – fredag kl. 9 - 16. Lørdager i mai og sept. – medio okt. kl. 9 - 14 Søndag stengt. Stengt på helligdager, i påskeuken og romjulen. www.regionstavanger.com

Nordsjøvegen magasinet

OPPLEVELSER SOM SOM PERLER PÅ EN SNOR

Nordsjøvegen byr på et stort mangfold av opplevelser langs hele reiseruten. Bruk en dag, en uke eller en måned. Uansett hvor lang din reise blir, vil du oppleve et stort mangfold av opplevelser.

 

Les magasinet online

 

Kontakt oss 

På grunn av Coronaviruset kan informasjon om åpning og besøk avvike - se nettsidene til bedriftene for mer info 

Nordsjøvegen
Grenseveien 21, 4313 Sandnes
Telefon: 47 30 70 75
E-post: post@nordsjovegen.no

 

© 2020 Nordsjøvegen. DesignStrek