Sola

Oppdatert: 4. juni 2020

Store sanddyner og langstrakte sandstrender. Her finnes et yrende badeliv og masse liv og røre en fin sommerdag. Eller kanskje du foretrekker å pakke deg inn og kjenne på værgudenes krefter en stormfull vintersdag.


I følge Snorre fant slaget i Hafrsfjord sted i år 872 e.Kr., sannsynligvis utenfor Ytraberget i Sola kommune. Norges første konge, Harald Håfagre, har fått æren for å ha samlet Norge til ett rike ved dette sagnomsuste slaget. Fra Sørnesvågen er det tursti ut til odden på Ytraberget, hvor det også finnes en bygdeborg.

Opplevelser


Krigshistorisk utstilling

Krigshistorisk utstilling i Torpedoverksted på Sola sjø.

Jærmuseet i samarbeid med Sola kommune åpnet i mai 2020 en helt ny krigshistorisk utstilling "Fortellinger fra andre verdenskrig" i dette bygget som i sin tid var torpedoverksted for de tyske sjøflyene som var stasjonert på Sola sjø. Utstillingen i Torpedoverkstedet formidler krigen gjennom et utvalg personer med lokalhistorisk tilhørighet. Personhistoriene har også forgreininger ut i den store verden. Med dette får vi formidlet lokalhistorie med et internasjonalt perspektiv.

Les mer på jaermuseet.no/blog/ny-utstilling-torpedoverkstedet/

Se museets åpningstider på https://www.jaermuseet.no. Flyplassvegen 131, Torpedoverkstedet, Sola Sjø, tlf.: 51 97 94 20


Flyhistorisk museum

Flyhistorisk Museum gir oss et unikt innsyn i norsk flyhistorie fra andre verdenskrig frem til i dag. Her kan man få se over 30 historiske fly, samt ulike utstillinger. Se museets åpningstider på jaermuseet.no/flyhistorisk. Flyplassvegen 131, Hangaren, Sola Sjø,

tlf.: 51 97 94 20 Kystkultursamlingen i Tananger Samlingen gir oss et innblikk i hvordan folk levde i Tananger og historien om Tananger. Et tyvetalls ulike bruksbåter fra 1800-tallet, samt gjenstander knyttet til livet til havs og ved kysten. Samlingen finnes i Melingsjøhuset, et av kommunens eldste bygg. Det ligger idyllisk til, like ved havna. Her er det en kafé hvor man kan nyte vafler og lapper til kaffen. Se museets åpningstider på www.kystkultursamlingen.no. Melingsiden 21, Tananger,

tlf.: 51 69 81 01 Sola ruinkyrkje

Sola ruinkyrkje er gjenreist på ruinene av middelalderkirken fra ca. 1120. Kirken var i bruk frem til ca 1842, var senere hjem for maleren Johan Jacob Bennetter (1822-1904) som bodde her med familien fra 1881 og frem til sin død i 1904. Under krigen ble store deler av bygningen revet. Kirken ble senere gjenreist og var ferdig restaurert i 1995. Åpent etter avtale med Sola kulturhus, tlf: 51 65 34 80.

Erling og Astrid bautene

Like ved Sola ruinkyrkje ble det i 1934 reist en bauta for å hedre Erling Skjalgsson (975-1028 e.Kr.). Erling Skjalgsson er den første fra Sola som er nevnt i skriftlige kilder. På bautaen er det risset inn «arbeid, truskap og fridom», tre ord som viser hva Erling Skjalgsson sto for. I 2016 ble det ved siden av Erling bautaen reist et tilsvarende minnesmerke over hans kone, Astrid Tryggvesdotter, søster til Olav Tryggvason. Slaget i Hafrsfjord

I følge Snorre fant slaget i Hafrsfjord sted i år 872 e.Kr., sannsynligvis utenfor Ytraberget i Sola kommune. Norges første konge, Harald Håfagre, har fått æren for å ha samlet Norge til ett rike ved dette sagnomsuste slaget. Fra Sørnesvågen er det tursti ut til odden på Ytraberget, hvor det også finnes en bygdeborg.


Strender og badeplasser

Kilometer på kilometer med langstrakte flotte sandstrender og store sanddyner er det som møter deg på Sola. Her er godt egnet til turgåing, både sommer og vinter. Enten en vil bade, sole seg, surfe eller kanskje kjenne på naturkreftene en stormfull vintersdag, er strendene utrolig populære. De mest kjente er Solastranden, Hellestø, Vigdelstranden og Ølbergstranden. De fleste er lette å finne og har egen parkeringsplass.


Fotturer

Sola har mange fine turområder. Se sola.kommune.no eller ut.no for mer info


Andre aktiviteter Sola har et rikt kultur- og fritidsliv, med gode anlegg for sport og rekreasjon. Her er flere golfbaner, motorsportsanlegg, utendørs treningsparker, skatepark, fotballbaner, baseballbaner og mye mer. Se sola.kommune.no for mer info.


Ut og spise I Sola finner du et bredt og godt utvalg av spisemuligheter. Vi anbefaler også Sola Smaksfest i september hvert år for å oppleve lokal matkultur.


Shopping Gode shoppingmuligheter i Tananger, Sola sentrum og på Forus, fra små nisjebutikker til de store kjøpesentrene.


På grunn av Coronaviruset kan informasjon om åpning og besøk avvike - se nettsidene til bedriftene for mer info


Det skjer

I Sola arrangeres det flere festivaler, konserter og andre kulturarrangement hele året. informasjon se www.solakulturhus.no eller følg oss på Facebook www.facebook.com/solakulturhus/


Turistinformasjon Rådhusvegen 21, 4050 Sola Tlf.: 51 65 33 00 Åpent man. - fre. 08 - 15.30 www.sola.kommune.no186 visninger0 kommentarer

Nordsjøvegen magasinet

OPPLEVELSER SOM SOM PERLER PÅ EN SNOR

Nordsjøvegen byr på et stort mangfold av opplevelser langs hele reiseruten. Bruk en dag, en uke eller en måned. Uansett hvor lang din reise blir, vil du oppleve et stort mangfold av opplevelser.

 

Les magasinet online

 

Kontakt oss 

På grunn av Coronaviruset kan informasjon om åpning og besøk avvike - se nettsidene til bedriftene for mer info 

Nordsjøvegen
Grenseveien 21, 4313 Sandnes
Telefon: 47 30 70 75
E-post: post@nordsjovegen.no

 

© 2020 Nordsjøvegen. DesignStrek