top of page

Avaldsnes - Norges eldste kongesete

Oppdatert: 9. feb. 2021Opplevelser

Her la Harald Hårfagre en av kongsgårdene sine. Fyrstene som kontrollerte den gamle «Nordvegen», har etterlatt seg mektige spor: Ruvende gravhauger, høye bautasteiner og rike funn. Ved den flotte middelalderkirken er det et innholdsrikt historiesenter og østenfor kirken er det en rekonstruert vikinggård!


Middelalderkirken ble bygget av kong Håkon Håkonsen som en del av kongsgård-anlegget. Han viet kirken til Olav Den Hellige, og kirken på Avaldsnes ble et viktig stoppested for pilgrimer som skulle til Nidaros.


Nordvegen Historiesenter ligger i et viktig nasjonalhistorisk område og det meste av bygget lagt under bakken. Du entrer Mimes brønn, kunnskapens kilde, og møter rikssamleren Harald Hårfagre som veiviser gjennom en 3500 år lang historie om Avaldsnes som møtestedet mellom Norge og Europa.

Spennende oppgaver for familien tar du del i med aktivitetsopplegget «Viking for en dag» og «Arkeolog for en dag».


På den rekonstruerte vikinggården lærer du hvordan forfedrene våre bygde hus og hvordan vikingene levde. Om sommeren vil du møte vikingkrigere og husfruer og du kan delta i utfordrende vikingaktiviteter.


Vestlandets største Vikingfestival blir avholdt her årlig, torsdag til søndag første hele uken i juni. Her samles «vikinger» fra hele Europa. Historiske omgivelser, flott håndarbeid, marked og aktiviteter utgjør en herlig atmosfære rundt arrangementet.

Sommeren 2017 gravde Kongsgårdprosjektet fram ruinen etter kongsgården som stod på Avaldsnes i høymiddelalderen. Dermed er det duket for årlig middelalderfestival! Her blir det god stemning med middelaldertoner, gjøglere, middelaldersmaker, kafé og omvisning på kongsgårdområdet.

Vår rike kulturarv danner grunnlaget for spennende arrangement på Avaldsnes. Grupper tilbys historiske vikinggilder, spennende historiefortellinger og intime konserter i Olavskirken.

Det skjer

April / mai 30. - 2. Karmøygeddon Metal Festival Kopervik. www.karmoygeddon.no Juni 4. - 7. Vikingfestival i vikingenes hjemland! På historisk grunn på Avaldsnes kan du være med på Vestlandets største vikingfestival. Kom og opplev vikingers dagligliv og besøk vikingmarkedet. Se smeden i arbeid og vikinger i kamp, hør vikingmusikk og sagafortellinger, eller prøv ulike aktiviteter som bueskyting og gjøgling! www.vikingfestivalen.no Juli 2. - 5. SKUDEFESTIVALEN. Vestlandets største kystkulturmønstring med båter av alle kategorier - trebåter, veteranbåter, lystbåter, småbåter og seilskuter. Det yrer av liv rundt markedsbodene på torget og håndverkere demonstrerer gamle arbeidsmetoder tilknyttet sjøen og båtlivet. I gamlebyen er det en rekke kunstutstillinger. Det er underholdning på dag og kveldstid – av lokale og internasjonale artister. www.skudefestivalen.no Juli / august 30. - 2. Fiskeridagene er en festival der fiske står i høysete. Spennende havfiskekonkurranse, deilig mat, tivoli og boder, samt underholdning for barn og voksne. www.fiskeridagene.no September 6. Middelalderfestival på Avaldsnes gir et innblikk i den spennende historien i tidsrommet 1100 – 1400. Her kan en møte både gjøglere, riddere og musikere, danse middelalderdans og ta del i leker. www.opplevavaldsnes.no 12. - 13. VISNES MARKNADEN. Aktiviteter for store og små i tråd med gamle tradisjoner i Fransahagen,Visnes Gruveområde. Marknadsfest med aktivitetsdag og konsert lørdag, og tradisjonell marknadsdag med salgsutstillinger, kunst og håndverk og lokalprodusert mat søndag. November 4. - 7. Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival (SILK) sprer leseglede ved å benytte de mange spennende lokalene i Skudeneshavn til å arrangere en god møteplass for kulturelle opplevelser. www.silkfestival.no


Turistinformasjon Nordvegen Historiesenter 4262 Avaldsnes Tlf. 52 81 24 00 post@opplevavaldsnes.no Karmøy rådhus 4250 Kopervik, Tlf. 52 85 75 00 servicetorg@karmoy.kommune.no Skudeneshavn Torget. Tlf. 52 85 80 00 turist@karmoy.kommune.no Oasen Storsenter Norheim. Tlf. 52 83 10 89 informasjonen.oasen@olavthon.no Åpningstider se: www.visitkarmoy.no


70 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Lyngdal

Comments


bottom of page