top of page

Eigersund

Oppdatert: 12. apr.

Egersund byr på et stort utvalg tilrettelagte muligheter for å oppleve kyst, by, skog og fjell - på en og samme dag! Utforsk et variert landskap og en sjarmerende trehusbebyggelse i gamlebyen.


Opplevelser


Historisk vel bevart trehusbebyggelse  Opplev minst 10 ulike arkitektoniske stiler i en liten og sjarmerende by! I sentrum kan du finne eksempler på arkitektur i blant annet Louis Seize, sen-empire, jugend og ny klassisisme. Bli med på en Musikkstund i kirken - den eldste bygning i byen. Ta en guidet byvandring i sentrum eller utforsk byen på egenhånd.

 

Prøv også vår kultursti med byhistoriske skilt – en rute med 14 skilt midt i den gamle trehusbebyggelsen. Mange flotte bilder fra arkivene til Dalane Folkemuseum kan du oppdage langs denne ruta, i tillegg til interessante fakta og kuriositeter. Kulturstien passer for alle som ønsker en koselig spasertur samtidig som de blir litt bedre kjent med Egersund sentrum. Avslutt turen med å gå opp til Varberg med helleristninger, kompassroser og nyt utsikten. Etter byvandring, anbefaler vi et besøk på Fayancemuseet, eller Whiskyhallen og Smaksenteret. Fonn Brygge som er et flytende sjømat-marked og restaurant som server alt av havets delikatesser, alltid ferske gode råvarer, i en av Norges største fiskerihavner.


Aktiviteter

Utallige muligheter for uteaktiviteter på Eigerøy. Kystlandskapet på Eigerøy og turmulighetene langs idylliske nora- og søra sundet anbefales på det sterkeste. Her finner du innholdsrike friluftsområder som passer for ulike aktiviteter som fiske, bading, camping og mye mer. Den største badeplassen i kommunen er Skadbergsanden med over 500 meter langgrunn sandstrand og lave sanddyner. Lokaliteten er tilrettelagt for ballsport, barnelek og piknik - perfekt for hele familien! Vannbassengan er også et flott friluftsområde svært bynært, som er populært blant besøkende og lokalbefolkning. Det er fint både som badested og turområde.

 

Egersund er også kjent for sin unike steinsort anortositt. Store felt av denne typen stein finnes kun her, i Canada og på månen! Ta turen til Eigerøy fyr for å oppleve det spesielle månelandskapet. ”Walk on the Moon”. En perfekt kveldstur for å se sola gå ned i havet. Turen passer for alle aldersgrupper. Du kan også bestille overnatting i Eigerøy fyrvokterbolig.


Den perfekte dagsturen - Gamle Jærbanen

En utmerket dagstur til fots eller med sykkel, byr på flere fine stoppesteder med flott utsikt. Veien bukter seg mellom og gjennom knauser og berg hele veien til Hellvik, ca. 8 km. Passer for alle aldersgrupper. Turen kan kombineres med topptur til Launesfjellet med en fantastisk utsikt ut over Eigerøya. Langs turveien Gamle Jærbanen finner du Maurholen Stasjon. I dag leies lokalet ut for overnatting og private arrangement


Den ikoniske trollpikken ble verdensberømt i 2017 da noen bestemte seg for å kutte den ned fra fjellet der den hadde skjult seg i nesten 10 000 år. I dag er det en flott tur å gå til med familien eller venner, og verdt å få med seg om man er i Egersund. Ta med badedrakt om sommer - det er gøy å bade i små jettegryter som du kan finne på vei til Trollpikken. Du kan enten kjøre eller sykle for å komme deg til Trollpikken.


Lek langs kysten! Lei en båt, kajakk eller SUP-brett og legg ut på en oppdagelsesferd langs kysten eller padle på en av 6000 innsjøer i Magma UNESCO Global Geopark. Egersund har en unik kystlinje fordi det ikke er forskjell på flo og fjære som følge av solens og månens gang. Her finnes det nemlig et amfidromisk punkt; en form for nullpunkt i havet hvor tidevannet utligner seg selv. Det amfidromisk punkt utenfor Egersund er unikt både i Norge og Europa. Det amfidromisk punk som gjør at det ikke er forskjell på tidevann gjennom 24 timer, er grunn for at det finnes så mange båtgarasjer i Egersund. Det amfidromiske punktet er viktig for byen og havna, helt fra Vikingtiden og frem til i dag.  


Shopping

Stort utvalg og korte avstander Å handle i Egersund er en sansefryd for øyet, både i og utenfor butikkene. Butikker i smale gater med små gamle trehus og kjøpesenter nesten vegg i vegg. Egersund er kjent for shopping i trivelig atmosfære og ikke minst den yrkesstolte servicen i butikkene. Egersund har også koselige kafeer, med noen lune bakgårder og terasser. I gåavstand finner du et kjøpesenter og det historiske fayancemuseet, i samme bygning hvor Egersund Fayancefabrikk var i sin tid. Forvent noe ekstra når du besøker Egersund sentrum!

Det skjer

Egersund er kjent for sin koselige og tradisjonsrike Juleby, men det skjer mye gjennom hele året! Egersund Visefestival, Dalane Bluesfestival, Egersundsugå, Høstmarken og mange flere konserter, utstillinger og verksteder. Følg med på vår kalender www.visitegersund.no


Turistinformasjon

Jernbaneveien 18, Egersund

Åpent i sommersesongen, man - lør. 10-16. Tlf.: 474 88 409 turistkontoret@eigersund.kommune.no www.visitegersund.no


1 693 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Lyngdal

Comments


bottom of page