top of page

Fyrferie

Oppdatert: 13. jul. 2023

- med Nordsjøen som nærmeste naboFyrene har i århundrer fungert som havets hyrder og lyst opp en trygg sjøvei fra hav til havn. Fyrvokterne og deres familier har inntil ganske nylig sørget for å holde lysene tent, i det som var deres hjem. De levde et spesielt liv på grensen mellom hav og land, med vær og vind tett på kroppen. Livet kunne være riktig så fredelig på fine dager, men i blant skylte kjempebølger over fyret, og ga hverdagen et dramatisk preg. Moderne teknologi har gjort fyrvokterne overflødige. Men de fleste fyrene står fremdeles og lyser, noen høyreiste og majestetiske, andre er mer som store hytter med kraftig utebelysning. I dag er det mulig å besøke mange av de nedlagte fyrstasjonene i Rogaland, noen har til og med overnattingstilbud. Disse fyrene er levende tidsvitner som formidler unike historier fra en annen tid og en annerledes tilværelse. Rogaland utgjør et fyrhistorisk tyngdepunkt i Norge og Tungenes fyr utmerker seg spesielt i denne sammenhengen. I miljøet rundt dette fyret har det siden 1980-årene blitt jobbet systematisk med fyrhistorisk forskning og formidling. I dag er Tungenes fyr en del av Kystverkets etatsmuseum - Kystverkmusea - sammen med Lindesnes fyr, Dalsfjord fyrmuseum og Lofotmuseet.


“En kjede av fyr - Eigerøy fyr, Kvassheim fyr, Kvitsøy fyr, Obrestad fyr, Tungenes fyr, Utsira fyr. ”

EIGERØY FYR Fredet fyr fra 1854. Åpent fyr og kafé med enkel servering – alle søndager i skolens sommerferie, kl. 12.00 – 17.00. Vokterboligen leies ut hele året utenom åpningstidene. Kontakt Eigersund kommune på tlf. 51 46 80 00 eller sjekk www.eigersund.kommune.no for mer informasjon og oppdaterte åpningstider.


FRILUFTSFYRET KVASSHEIM Fyrbygg fra 1912. Utstillinger i Fyrmesterboligen og enkel kafé i Maskinhuset, ikke kjøpeplikt. Åpent: Januar - november: søn- og hellligdager kl. 11-16.

24. 6 - 16. 8 hverdager (ikke lørdag) kl. 11 - 16. Maskinhuset kan leies til arrangement utenom åpningstiden. Overnattingstilbud til ca 12 personer i Assistentboligen Se Jæren friluftsråd www.jarenfri.no.for mer informasjon. E-post: post@jarenfri.no


KVITSØY FYR Opprinnelig vippefyr fra 1700, som i 1829 ble erstattet med et 18 m høyt sekskantet fyrtårn med kullbluss på toppen. Bygning som i dag fra 1859. Fyret er fredet og er det eldste fyret i landet som er i drift. Åpent for omvisning på søndager i perioden 21.06-16.08 kl. 13-15. I juli måned er det også åpent lørdager kl. 13-15. Kontakt Kvitsøy kommune for mer informasjon; www.kvitsoy.kommune.no


OBRESTAD FYR Fredet fyr fra 1873. Utstillinger og overnatting. Driftes av Hå gamle prestegard like ved. Fyrmuseet er åpent søndager fra 3. mai. I juli er det åpent hver dag bortsett fra mandager. Kontakt Hå gamle prestegard på tlf.: 51 79 16 60 eller www.hagamleprestegard.no for mer informasjon.


TUNGENES FYR Fredet fyr i Randaberg fra 1862. Utstillinger, omvisninger, konserter og andre kulturarrangement i et særegent turområde. Mulighet for utleie til arrangement. Åpningstid: Kl. 12-16 hver søndag fra februar til november, og hver dag i skoleferien. Kontakt Jærmuseet www.jaermuseet.no for mer informasjon.


UTSIRA FYR Fredet fyr fra 1844, bemannet fram til 2004. Fyrtårnene er eneste gjenværende tvillingtårn. Kontinuerlige værobservasjoner fra 1873. Fyrstove, kunstnerleilighet, galleri, kystmeldestasjon. 3 av fyrleilighetene kan leies for overnatting hele året. Fyrkafé, gjenbruksbutikk og omvisning 23.5-23.8 hver dag kl. 12-15. Kontakt Utsira Overnatting, tlf. 91242714 eller se www.utsira.net


569 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Lyngdal

Comments


bottom of page