Haugesund

Oppdatert: 10. feb. 2021

Haugesund ligger sentralt plassert i området der Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Den sjarmerende byen har et idyllisk beliggende sentrum ved Smedasundet, hvor du finner kulturopplevelser, gode restauranter og et mangfold av shoppingmuligheter.Opplevelser

Vandring i byens opprinnelse

Utviklingen av byen Haugesund startet ved Smedasundet under sildefisket fra midten av 1800-tallet. Mange som tok del i sildefisket, slo seg etter hvert ned ved sundet og kombinerte fisket med salting av sild. Rute- og fraktebåttrafikken ble etter hvert betydelig, og Smedasundet ble byens hovedpulsåre med kontorer og butikker med skipsekspeditører, eksportører, og redere langs indre kai. Bebyggelsen i Haugesund bærer den dag i dag preg av sin opprinnelse som fiskerisentrum - da særlig byggene på begge sider av Smedasundet. Ved en vandring langs sundet, vil du få et godt innblikk i den historiske utviklingen til «sildabyen».


Et pulserende sentrum Haugesund har flere anerkjente designere som står bak merker som Formbar, Ernst By Ernst og MeMini. Butikker som er verdt ett besøk er Shabby Records, Krimz Kramz, Brun’o og Cupcakehuset. Langs Smedasundet finner man flere restauranter og barer.

Norges peneste rådhus Det rosa og kunstnerisk rikt utsmykkede rådhuset i Haugesund, innviet i 1931, ble i 2010 kåret til Norges peneste rådhus. Rådhusplassen huser årlig mange ulike arrangementer. Like ved ligger også Festiviteten - byens kulturelle storstue som kan tilby lokale og riksdekkende produksjoner.

Haugesund på utstilling Med Friluftsmuseet Dokken på Hasseløy kan du få et godt innblikk i hvordan bo- og arbeidsforholdene var i Haugesund under sildefiskeriene fra 1850 til 1950. Utstillingen «Byen som gikk i land» ved Karmsund Folkemuseum illustrerer byens historie med modeller, tablåer, tidslinjer og film.

Haraldshaugen

Majestetisk riksmonument Haraldshaugen, lokalt kjent som Haraldsstøtta, er Norges riksmonument. Monumentet ble reist i 1872 til minne om Harald Hårfagre og hans samling av Norge til ett rike. Like ved finner man Krosshaugen, som består av et steinkors fra den første kristne tid i Norge, ca. år 1000. Kyststien er en tursti like nord for Haugesund sentrum. Langs kyststien passerer man Haraldstøtta, Kvalen fyr og møter på villsau som er med på å holde kulturlandskapet langs kysten nede. Fortsetter man turen forbi fyret kan man besøke skulpturene «The rising Tide» av Jason deCaires Taylor som står utstilt i Kvalsvik.

Røvær

– den gjestfrie øya med 110 beboere som ligger kun en 25 minutters båttur fra sentrum. Her kan man oppleve et levende og bilfritt øysamfunn hvor gjestfrihet står høyt i fokus. På Røvær kan man la skuldrene senke seg og nyte livet i et noe roligere tempo enn normalt. På øya fins det nærbutikk, bedehus, sjøhus med sommerkafé som serverer verdens beste komler og et flott kulturhotell. Midt på øya kan du etter avtale også besøke Hiltahuset – øyas eldste hus og museum. Huset inneholder blant annet en utstilling om Røvær-ulykken som fant sted i 1899, hvor 30 av øyas daværende 130 innbyggere omkom i et skipsforlis. På Røvær Havbrukssenter får du vite mer om havnasjonen Norge, og hvordan vi har utviklet oss til å bli en verdensledende produsent av laks.


På grunn av Coronaviruset kan informasjon om åpning og besøk avvike - se nettsidene til bedriftene for mer info


Det skjer

MAI

26. - 29. Vise-og lyrikkfestivalen, HAUGESUND

JUNI

6. Hårfagrerittet, TYSVÆR/HAUGESUND

23. - 27. PODIUM-festivalen, HAUGESUND

AUGUST

11. - 15. Sildajazz, Internasjonal Tradejazzfestival, HAUGESUND

19. - 22. Havnadagene, HAUGESUND

20. - 21. Den Festivalen i Vangen, HAUGESUND

21. Verdens Lengste Sildebord, HAUGESUND

21. Amanda Prisutdeling HAUGESUND

21. - 27. Den norske filmfestivalen, HAUGESUND

24. - 27. New Nordic Films, HAUGESUND


Turistinformasjon

Strandgata 171

5525 Haugesund Tlf: 52 01 08 30 E-post: post@visithaugesund.no www.visithaugesund.no


294 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kvitsøy

Utsira