top of page

Karmøy

Oppdatert: 10. apr.

Levende historie, ekte kystkultur, dramatisk storhav og silkemyke sandstrenderOpplevelser


Avaldsnes - Norges eldste kongesete

Gå i fotsporene til Harald Hårfagre som samlet Norge til ett rike! Olavskirken, Nordvegen Historiesenter og Vikinggården inviterer til å dykke ned i historiske opplevelser. Her er fyrster, konger og vikinger dine veivisere. Kirken og historiesenteret ligger med majestetisk utsikt mot Karmsundet, som tidligere het Nordvegen – veien mot nord, derav navnet Norge.

 

Vår rike kulturarv danner grunnlaget for spennende besøk på Avaldsnes. Her tilbys historiske vikinggilder, spennende historiefortellinger og intime kirkekonserter. Bli med på en reise i tid sammen med vikinger på gården, på pilegrimsvandring og i kongsgårdruinen fra middelalderen!


Avaldsnes er et av stoppestedene langs kystpilegrimsleia til Nidaros. Middelalderkirken ble bygget av kong Håkon Håkonsen rundt 1250, og viet til Olav den Hellige. Den står på et hedensk kultsted, omkranset av bautasteiner. På nordsiden av kirken står Norges nest høyeste bauta på 7,2 meter, Jomfru Marias synål. Den har antakelig vært en del høyere. Prester har i alle tider hogget biter av toppen, - sagnet sier nemlig at dommedag inntreffer når toppen av «synålen» treffer kirkeveggen. Avstanden mellom steinen og kirken er i dag 9,2 cm...


Nordvegen Historiesenter er Harald Hårfagre din veiviser gjennom en 3500 år lang historie om Avaldsnes som møtested mellom Norge og Europa.


På vikinggården lærer du hvordan forfedrene våre bygde hus og hvordan vikingene levde. Om sommeren vil du møte vikingkrigere og husfruer og du kan delta i utfordrende vikingaktiviteter. Vestlandets største vikingfestival blir avholdt her årlig i juni!

Skudeneshavn - den hvite empirebyen

Ytterst på sørspissen av Karmøy ligger idylliske Skudeneshavn. Historien går tilbake til tidlig på 1800-tallet da sildefisket skapte hektisk virksomhet i byen og det vi i dag kaller gamlebyen vokste frem. Det er en spesielt god atmosfære i Skudeneshavn. Her kan du rusle og nyte roen blant vakre velholdte trehus og blomstrende hager, smake nystekte vafler og kaffe på trivelige kafeer, handle antikviteter og andre skatter, oppleve sydende festivalliv, utforske flott turterreng, badestrender og skjærgård, eller ta et friskt sjøbad etter besøk i saunaen på Bade-Olena.

 

Med sin store seilskipsflåte fikk byen kulturelle impulser fra mange verdenshjørner. Gamle Skudeneshavn blir ofte kalt «den hvite empirebyen». Det er spennende å se utsmykning fra antikkens steintempler gjenskapt på de små trehusene. Kulturmiljøet er fredet og er et av Norges best bevarte kystbymiljø.

Med appen «Tilbakeblikk» opplever du karakterer og historier fra storhetstiden. Som om scenene utspiller seg her og nå! Hver lørdag i juli kan du følge skuespillere som rollefigurer på en spennende byvandring med teatervri. Ønsker du å få et innblikk i hvordan byen vokste frem, så er Skudeneshavn museum rette stedet


Hav og hei


Silkemyke sandstrender med Blått Flagg. Sandvesanden ved Skudeneshavn og Åkrasanden lenger nord inviterer til hvit sand og rent klart vann. Karmøystrendene er et yndet tursted hele året. Langs strandlinjen mellom Åkrehamn og Ferkingstad går en kultur- og natursti. Her er spor tilbake til vikingtiden, med steinstøtter som symboliserer Kong Augvalds døtre, «Skjoldmøyene», og nausttufter etter sjøkongen Ferking. Forbi sjarmerende Ferkingstad havn ser en «Fisherman’s Memorial»


Naturopplevelser på Karmøy står i kø. Nydelige sandstrender, surfebølger, skiltede turløyper i variert terreng, og muligheter for å ferdes på sjøen. Få nærkontakt med elementene, enten det er godt eller dårlig vær! Tur- og fiskekart, utleie sykkel, båt, brett, padling og fiske: www.visitkarmoy.no.

 

Industri- og krigshistorie

Kobbereventyr, fiskeri og krigshistorie Visste du at kobberet  til Frihetsgudinnen i New York kommer fra Karmøy? Kobberverket på Visnes var i sin tid det største og mest moderne i Nord-Europa. På Visnes finner du eventyrlig industrihistorie om den hektiske gruvebyen som på 1800-tallet var Norges største arbeidsplass. Her er et fint natur- og lekeområde med museum og kafe.

 

Åkrehamn Kystmuseum og Karmøy Fiskerimuseum viser Karmøys fortid som et viktig fiskerisentrum. Sjøhuset på Åkra er et av de få sildesalteriene som ennå er intakt, innvendig viser flotte utstillinger kontakten mellom Vest-Karmøy og Amerika. Karmøy Fiskerimuseum viser utviklingen innen fiskerinæringen fra den tid motoren kom. Signaturbygget ligger som en arkitektonisk perle i Veavågens vakre naturlandskap. Sommeråpent.

 

3,8 km fra Skudeneshavn er Syreneset Fort et imponerende skue der det speider utover havet. Her hadde okkupasjonsstyrkene kontroll med all skipstrafikk under 2. verdenskrig. Kontrasten mellom dette solide anlegget og den værbitte vestkysten med storhavet gjør et besøk til en opplevelse. Merket turvei, 30 min t/r.Familiemoro

Prøv Vikingjakten eller det spennende aktivitetsopplegget «Viking for en dag» og «Arkeolog for en dag» på Nordvegen Historiesenter. Kle deg ut som viking og opplev hvordan livet var i vikingtiden, og delta i aktiviteter som viser hvordan arkeologer arbeider.

 

På Torvastad kan du boltre deg både i dyreparken Haugaland Zoo og på Minigolfen Familiepark. Europas største, med opplevelsesrike og morsomme tematiserte golfbaner inne og ute. Ta med frisbee for et spill med venner og familie på Karmøys diskgolfbaner; Blikshavn leirsted og Liarlunds skogsløyper!

 

Åpen gård på Snurrevarden er vel verdt et besøk.

Eventyrjakten er en aktivitetsrebus for eventyrlystne som tar turen til Skudeneshavn, Åkrehamn, Visnes eller Kopervik.

 

Last ned appen Tilbakeblikk for en digital tidsreise! På oppdagelsesferd gjennom Karmøy møter du skikkelser og scener som gir et innblikk i epoker, historiske begivenheter og myters opprinnelse.


På Karmøy er det mye å utforske både for store og små! Sjekk www.visitkarmoy.no


Det skjer

April / Mai

Karmøygeddon Metal Festival i Kopervik byr på en spennende variasjon innen sjangeren, fra klassisk metal til ekte norsk black metal. www.karmoygeddon.no

 

Juni

På historisk grunn på Avaldsnes kan du være med på Vestlandets største vikingfestival den første hele uken i juni. Kom og opplev vikingers dagligliv og besøk vikingmarkedet. Se smeden i arbeid og vikinger i kamp, hør vikingmusikk og sagafortellinger, eller prøv ulike aktiviteter som bueskyting og gjøgling! www.vikingfestivalen.no

 

Strandfest. Det avholdes strandfest for å markere miljømerket Blått Flagg sesongåpning. Familieaktiviteter som padling, buldring, sjonglering, drageverksted og sandslottkonkurranse på Åkrasanden og Sandvesanden. Første søndag i juni.

 

Juli

Skudefestivalen. Vestlandets største kystkulturmønstring med båter av alle kategorier - trebåter, veteranbåter, lystbåter, småbåter og seilskuter. Det yrer av liv rundt markedsbodene på torget og håndverkere demonstrerer gamle arbeidsmetoder tilknyttet sjøen og båtlivet. I gamlebyen er det en rekke kunstutstillinger. Det er underholdning på dag og kveldstid – av lokale og internasjonale artister. www.skudefestivalen.no

 

August

Fiskeridagene i Åkrehamn er en festival der fiske står i høysete. Spennende havfiskekonkurranse, deilig mat, tivoli og boder, samt underholdning for barn og voksne. Første helg i august. www.fiskeridagene.no

 

September

VIisnes marknaden. Aktiviteter for store og små i tråd med gamle tradisjoner i Fransahagen,Visnes Gruveområde. Konsert, teatralsk vandring, marknadsdager med salgsutstillinger, kunst og håndverk og lokalprodusert mat.

 

November

Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival (SILK) sprer leseglede ved å benytte de mange spennende lokalene i Skudeneshavn til å arrangere en god møteplass for kulturelle opplevelser. www.silkfestival.no.


Turistinformasjon Nordvegen Historiesenter 4262 Avaldsnes Tlf. 52 81 24 00 post@opplevavaldsnes.no Karmøy rådhus 4250 Kopervik, Tlf. 52 85 75 00 servicetorg@karmoy.kommune.no Skudeneshavn Torget. Tlf. 52 85 80 00 turist@karmoy.kommune.no Oasen Storsenter Norheim. Tlf. 52 83 10 89 informasjonen.oasen@olavthon.no

Åpningstider se: www.visitkarmoy.no633 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Lyngdal

Comments


bottom of page