top of page

Kystpilegrimsleia

Oppdatert: 15. nov. 2021

En spektakulær og vakker reise langs kysten - en saga fra viking til pilegrim.Reisen starter i Egersund og ender ved nasjonalhelligdommen Nidaros domkirke i Trondheim. Både norske og utenlandske pilegrimer valfartet langs kystleia til Nidaros, som var det viktigste pilegrimsmålet i Nord-Europa fram til reformasjonen i 1537.

I dag er dette en reisestrekning som byr på fantastiske naturopplevelser i ville og vakre kystområder med enorme historiske og kulturelle verdier. En reise som berører, uansett om den er på en dag eller flere uker.

I dag bruker de fleste å kombinere sine reiser langs Kystpilegrimsleia med båt, buss og vandring. Ja, til og med sykkel kan brukes på en del av strekningene.


Til deg, du pilegrim!

Her finn du

ope dør til stille rom.

Gå berre inn,

her er du vente.

På gammal kyrkjebenk

du set deg ned.

Her finn du live,

kjenner fred.


Du pilegrim ved ope hav

på veg frå vogge til grav,

Kom inn!

Meisteren sa: Eg er døra

Kom til meg med den tunge børa.

Eg gjev deg kvile.

Kom til meg med din takk for livet.

Kom med alt som i hjartet bur.


God Gud, sign "stille rom".

Lat det få vera ein møteplass

der du finn oss

og vi finn deg.

I Jesu namn

Amen. Skrevet av Anne Sofie HaarrPå reise gjennom Rogaland er det fem nøkkelsteder der pilegrimer får stempel i passet sitt. Fra sør: Egersund, Hå gamle prestegard/Obrestad fyr, Stavanger, Utstein og Avaldsnes. Norges eldste kongesete, Avaldsnes, er et av fire regionale pilegrimssentre langs Kystpilegrimsleia. Karmsundet var tidligere hovedfartsåre til det viktige kongesetet som befant seg på Avaldsnes. Det var også denne skipsleia – Nordvegen – som ga navn til Norge. Avaldsnes var kongsgård for Harald Hårfagre og hans etterkommere. Håkon Håkonsson reiste kongskirken rundt 1250, og vigslet den til Olav den hellige. Olavskirken ble et viktig stoppested for pilegrimer til Nidaros og her er mange spennende spor etter Olavskulten.
233 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Lyngdal

Comments


bottom of page