top of page

Magma UNESCO Global Geopark

Oppdatert: 15. mar. 2023

Historien begynner allerede for 1,5 milliarder år siden, da rødglødende magma og himmelhøye fjell preget grunnen i dette området.


Når du reiser langs Nordsjøvegen, fra Flekkefjord og helt opp til og med Eigersund kommune, kjører du igjennom Magma UNESCO Global Geopark. Dette er et unikt sted med unik geologi og kulturhistorie.


“Når du kommer til Magma Geopark kommer du inn i et område som en gang var mer enn 20 km under jordoverflaten og en enorm fjellkjede på størrelse med Himalaya. ”

Ordet geologi betyr læren om Jorda. Geologer studerer prosesser som, som regel går veldig sakte, men som over millioner av år kan skape store ting som å åpne et hav eller lukke et hav, danne ørkener eller dype hav, eller danne uendelige stepper eller kjempehøye fjell og fjellkjeder. Andre ganger kan de geologiske prosesser også gå veldig fort som ved et ras eller et vulkanutbrudd. I en geopark kan du lære om alt dette og mye annet spennende om hvordan naturen rundt oss er blitt til.


Magma UNESCO Geopark er en av i dag 140 UNESCO globale geoparker i verden med en helt unik Europeisk geologi. Når du kommer til Magma Geopark kommer du inn i et område som en gang var mer enn 20 km under jordoverflaten og en enorm fjellkjede på størrelse med Himalaya. Her nede var bergartene rundt deg flytende magma (flytende steinsmelte), mer enn ti ganger varmere enn kokende vann. Ved denne høye temperaturen og enorme trykket begynte magmaet og kjøle seg sakte ned og krystalliserte (størknet) og dannet noen spennende magmatiske bergarter med store krystaller. Et eksempel på en slik bergart er anortositt som er den samme bergart som du finner på overflaten av månen. I Magma Geopark kan du derfor bokstavelig talt gå på månen. Den store fjellkjeden som lå over Magma Geopark er gjennom tusen millioner år blitt slitt vekk av varme perioder og kalde perioder. Mange av de kalde periodene var så kalde at vi kaller dem istider og hvor vi da hadde store isbreer som dekket over hele landet. Dette har faktisk hendt omkring 200 ganger. På slutten av siste istid, som sluttet for kun ca 10.000 år siden, la isen og enorme mengder vann fra den smeltende isen, den siste finishen på landskapet og etterlot seg bla. en mengde spennende skulpturer i form av steiner i alle former og størrelser, hvor noen står på vippen andre oppå hverandre og noen har kun sklidd ut og ikke beveget seg langt som Trollpikken. Etter istiden startet steinalderen og folk kom vandrende over isen fra Danmark og slo seg ned ved isfronten og levde av jakt. Senere i bronsealderen slo folk seg ned mer fast og begynte å bygge og dyrke landet. I Magma Geopark finner vi spor etter mennesker gjennom steinalder, bronsealder, jernalder, vikingtid, middelalder, moderne tid og de store krigene, hvor de forskjellige tider og hendelser har påvirket området på forskjellig vis. I Magma Geopark kan du komme og høre alle de spennende historiene om hvordan geologiske prosesser og mennesket har skapt og påvirket naturen og landskapet slik vi ser det i dag. La deg inspirere av Nordsjøvegens film fra Magma UNESCO Global Geopark. www.magmageopark.no


2 297 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page