top of page

Randaberg

Oppdatert: 11. apr.

Velkommen til Den grønne landsbyen på Jærens nordspiss der jord, himmel og hav møtes. Her kan du kose deg på torget, nyte hvite sandstrender eller ta deg en tur i det spennende kulturlandskapet langs kysten


Opplevelser

Randaberg er et av de få stedene i Norge som kaller seg landsby. Betegnelsen passer godt til det som er landets minste landkommune i areal. Her bor alle i kort avstand til sentrum som inneholder alt en landsby skal ha av spennende spesialbutikker, trivelige kafeer og varierte kulturtilbud. Og selvsagt er det et hyggelig og levende torg midt i landsbyen.

 

Fra sentrum er det kort vei til den flotte kystlinja som går langs Randaberg-halvøya. Her kan du oppleve hvite sandstrender, svaberg og et vakkert kulturlandskap med kystlynghei og et flettverk av steingjerder som er typisk for vår region. En tur bak rattet eller til fots på Randaberg er et godt alternativ dersom du trenger en avkobling fra bylivet.

Tungenes fyr

På Jærens nordspiss ligger et av regionens mest unike turmål. Fyrene langs Norges langstrakte kyst har en egen tiltrekningskraft. Tungenes fyr er et av fyrene som er lettest å komme seg til her i regionen. Det har en historie som går tilbake til 1828 og er en sentral utkikkspost ved innseilingen til Stavanger. Her får du storslåtte naturopplevelser uansett årstid og vær. Tungenes fyr er nå fredet og drives som museum. Det er også en viktig kulturarena i regionen, med utstillinger, konserter og en kafé som blant annet serverer deilige kaker. Mer informasjon om åpningstider, utstillinger og arrangement finner du på jaermuseet.no/tungenesfyr


Vistnestunet Museumsgård Jærhusene er regionens viktigste bidrag til norsk byggeskikk og arkitekturhistorie. Et av disse husene ligger på Vistnestunet, som er et av våre best bevarte gårdstun fra slutten av 1800-tallet. Vistnestunet arrangerer blant annet flere aktiviteter gjennom året, og er også utgangspunktet for en flott tur gjennom det vernede landskapsområdet langs sjøen til Tungenes i nord.

 

Vistehola (Svarthola), Viste Vistehola er nok det mest berømte kulturminnet i Randaberg. Den fascinerer både store og små, og er en av Norges eldste steinalderboplasser med en historie som går helt tilbake til 6500 år f. Kr. Det er derfor et nasjonalt fortidsminne og turistmål. Det best bevarte steinalderskjelettet i Norge, «Vistegutten», ble funnet her. Det er utstilt på Arkeologisk museum i Stavanger.


Fotturer


Fra Viste strandhotell til Vistnestunet museumsgård

Fra Viste strandhotell til Vistnestunet museumsgård Dette er en lettgått tur, som enklest starter ved Viste strandhotell, forbi Raustein og til Vistnesvågen. En kan lett ta en liten avstikker til Vistehola, (Svarthola) som er ca. 100 m fra sjøen. I skogen ved Vistnestunet er det en gapahuk med nydelig utsikt over sjøen. Gapahuken kan nås med både rullestol og vogn dersom en parkerer ved Vistnestunet. I 2022 kommer dagsturhytta ved Vistnes. Denne blir bygget i skogkanten med spektakulært utsyn mot sjøen. Dagsturhytta er som navnet tilsier, for dagsbesøk. Her kan du varme deg, spise nisten din og kanskje lese i en bok fra det vesle biblioteket.

 

Tungenesrunden

Tungenesrunden er merket. Det er gode parkeringsmuligheter både ved Sandestranden og Tungeneset. Dette er en lettgått tur på ca. fem km som går langs kysten helt på nordspissen av Jæren. Det er enklest å ta buss, sykle eller kjøre til parkeringsplassen ved Tungevågen. Turen går fra Tungevågen til Randabergbukta, og en kan gjerne ta avstikkere til Håbakken og Håbakrullå. Med en liten ekstratur til Randabergfjellet får en storslagen utsikt uten å måtte gå veldig mange høydemeter.

 

Randabergfjellet

I Randaberg er det mange fysiske rester fra andre verdenskrig. Randabergfjellet var et av de viktigste stedene langs Jærkysten. Her etablerte tyskerne sitt kamphovedkvarter for kystartilleriet. I dag er fjellet et populært turområde med et eget Friluftslivets hus. 73 meter over havet er beskjedent i norsk målestokk. Fjellet ruver likevel i landskapet og gir deg en fantastisk utsikt både til det flate jærlandskapet og innover fjordene mot Ryfylkefjellene. 


Fjordlandskap

Fra Mekjarvik havn kan du ta ferja til det lille øysamfunnet på Kvitsøy. Overfarten byr på en reise i vakkert fjordlandskap, forbi Tungenes fyr og ut til en av Norges aller minste kommuner.


Det skjer

www.randabergkulturscene.no finner du kulturprogrammet for Varen Randaberg kulturscene og Tungenes fyr.


Turistinformasjon Servicetorget Tlf.: 51 41 41 00 Åpent hverdager 08.00 - 15.30 E-post: post@randaberg.kommune.no www.randaberg.kommune.no www.visitstavanger.com
527 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Lyngdal

Comentarios


bottom of page