top of page

Skudeneshavn

Oppdatert: 9. feb. 2021

- Den hvite empirebyen

Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyrlyktene ut mot Nordsjøen, ligger den sjarmerende seilskutebyen Skudeneshavn. Historien går tilbake til tidlig på 1800-tallet da sildefisket skapte hektisk virksomhet i byen og det vi i dag kaller Gamlebyen vokste frem. Det er en spesielt god atmosfære i Skudeneshavn. Her kan du rusle og nyte roen i vakker arkitektur, smake nystekte vafler og kaffe på trivelige kafeer, besøke spennende gallerier, oppleve sydende festivalliv, og utforske flott turterreng, badestrender og skjærgård.


Den hvite empirebyen

Bymiljøet og bebyggelsen i Skudeneshavn er særpreget og unik i nasjonal sammenheng- derfor er den også på Riksantikvarens eksklusive liste over fredete kulturmiljøer.

På grunn av sin store seilskipsflåte fikk byen kulturelle impulser fra mange verdenshjørner. Bybildet ble preget av motene i Europa, særlig Empirestilen med sitt utgangspunkt i 1700-tallets utgravninger i Pompeii. Gamle Skudeneshavn blir ofte kalt “den hvite empirebyen”. Det er spennende å se at utsmykning fra antikkens steintempler gjenskapes her på de små trehusene.

Bymuseet består av en imponerende mengde gjenstander som gjenspeiler byens historie.


Bli med på en tidsreise!

Appen “Tilbakeblikk” tar deg med på en historisk vandring med teatervri. Gjennom 11 gps-baserte filmer møter du skikkelser fra storhetstiden som viser deg gamlebyen slik de kjenner den.

Hver søndag i juli kan du følge skuespillere som rollefigurer på en spennende reise i byens historie. Oppmøte: Turistkontoret på Torget kl.13.00.

Grupper som ønsker byvandring i Gamle Skudeneshavn bes ta kontakt på: turist@karmoy.kommune.no. På det sommeråpne turistkontoret på Torget tilbys også gratis robåt for å oppleve skjærgården og utleiesykler, samt Eventyrjaktrebus for familier. www.visitkarmoy.no


Det skjer

April / mai 30. - 2. Karmøygeddon Metal Festival Kopervik. www.karmoygeddon.no Juni 4. - 7. Vikingfestival i vikingenes hjemland! På historisk grunn på Avaldsnes kan du være med på Vestlandets største vikingfestival. Kom og opplev vikingers dagligliv og besøk vikingmarkedet. Se smeden i arbeid og vikinger i kamp, hør vikingmusikk og sagafortellinger, eller prøv ulike aktiviteter som bueskyting og gjøgling! www.vikingfestivalen.no Juli 2. - 5. SKUDEFESTIVALEN. Vestlandets største kystkulturmønstring med båter av alle kategorier - trebåter, veteranbåter, lystbåter, småbåter og seilskuter. Det yrer av liv rundt markedsbodene på torget og håndverkere demonstrerer gamle arbeidsmetoder tilknyttet sjøen og båtlivet. I gamlebyen er det en rekke kunstutstillinger. Det er underholdning på dag og kveldstid – av lokale og internasjonale artister. www.skudefestivalen.no Juli / august 30. - 2. Fiskeridagene er en festival der fiske står i høysete. Spennende havfiskekonkurranse, deilig mat, tivoli og boder, samt underholdning for barn og voksne. www.fiskeridagene.no September 6. Middelalderfestival på Avaldsnes gir et innblikk i den spennende historien i tidsrommet 1100 – 1400. Her kan en møte både gjøglere, riddere og musikere, danse middelalderdans og ta del i leker. www.opplevavaldsnes.no 12. - 13. VISNES MARKNADEN. Aktiviteter for store og små i tråd med gamle tradisjoner i Fransahagen,Visnes Gruveområde. Marknadsfest med aktivitetsdag og konsert lørdag, og tradisjonell marknadsdag med salgsutstillinger, kunst og håndverk og lokalprodusert mat søndag. November 4. - 7. Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og Kulturfestival (SILK) sprer leseglede ved å benytte de mange spennende lokalene i Skudeneshavn til å arrangere en god møteplass for kulturelle opplevelser. www.silkfestival.no


Turistinformasjon Nordvegen Historiesenter 4262 Avaldsnes Tlf. 52 81 24 00 post@opplevavaldsnes.no Karmøy rådhus 4250 Kopervik, Tlf. 52 85 75 00 servicetorg@karmoy.kommune.no Skudeneshavn Torget. Tlf. 52 85 80 00 turist@karmoy.kommune.no Oasen Storsenter Norheim. Tlf. 52 83 10 89 informasjonen.oasen@olavthon.no Åpningstider se: www.visitkarmoy.no


136 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Lyngdal

bottom of page