top of page

Utsira

Oppdatert: 13. okt. 2022

– gir energi og opplevelser ute i havgapet


Opplevelser

Utsira er Norges minste kommune - med ca. 200 innbyggere. Øykommunen ligger ca. 18 km vest i havet fra Haugesund og byr på et verneverdig kystlandskap. Turstier, opplev kystkultur eller jakt (med kikkert) på nye arter i et av Norges flotteste fugle-eldoradoer ornitologer fra hele Europa drar til Utsira i trekksesongen. På Utsira finnes lekeplass ved ”Sirakompasset”, petanque park og sandvolleybane på idrettsbanen. Det går båt til Utsira hver dag. Turen tar 70 minutter og er en opplevelse i seg selv.


Utsira fyr er den mest besøkte attraksjonen på Utsira. I dag er bare ett av fyrene i drift. Fyrene er Norges eneste gjenværende tvillingfyr innenfor samme fyrområde. Utsira fyr tok hånd om værobservasjoner for meteorologisk institutt siden 1867 og er Norges eldste meteorologiske stasjon i sammenhengende drift. Sommerstid er det gode muligheter for å få innblikk i fyrlivet, slik det en gang var. Arbeidet med å bygge de to tårnene ble satt i gang i 1843.Utsira Fyr ble tent 15. august 1844. Fyrtårnene er Norges eneste gjenværende tvilling fyr innenfor samme fyrområde. Hele fyrområdet er fredet i henhold til kulturminneloven. Fyret ligger på 68 moh. og blir dermed det fyret som er plassert høyest i Norge. Fyret ble avbemannet i 2004. Fyrstasjonen er åpen for omvisning i skolens fellesferie og ved avtale. Kafe og ulike utstillinger.


Gatekunst Lille gateløse Utsira er store på gatekunst og godt kjent ut over landets grenser. Det hele startet i 2014 da Utsira Reiseliv inviterte 8 anerkjente streetart-artister til UtsirArt. Med kjente navn som Stik, JPS, La Staa, Pichi&Avo, ATM, Ella&Pitr, Borondo og Hama Woods har Utsira blitt kjent langt ut i gatekunstens metropoler som Brooklyn, London osv.. Vi anbefaler også et besøk i JPS sitt permanente Gallery i Gamleskolen, Hovlandsvegen 36.

Sjøhuset på Utsira var basen for Klovnings fiskerivirksomhet. Driften var først og fremst knyttet til sildefiske, men også fiske som sei, makrell og hummer. Sjøhuset ble brukt til oppbevaring av båter og utstyr både fra landnotfisket og snorpenotfisket. Mannskapet kom fra distriktet og bodde på loftet under fisket. Sjøhuset ble restaurert i 2017, og byr på en helt unik og autentisk opplevelse, med de fiskerihistoriske samlingene.


Sørevågen Her finner du en liten sandstrand. Her er også gjestehavn med vann og WC. Sildaloftet har gjestebrygge med dusj, toalett, vaskemaskin og trådløst internett. Her er også treningsstudio som gjestene kan benytte seg av.


Turstier

Det er tre merkede turstier på øya. Den ene går gjennom Vestramarka og passerer utgravde hustufter fra folkevandringstida.

Den andre turstien går i Austramarka. Her kan du gå i kulturlandskap med steingjerder og spor etter gamle driftsformer i utmarka. Nordsjøløypa er den gamle veien opp til Utsira fyr. Stien går fra vestsiden av Nordevågen via Ringmerkeskogen og opp til fyret.


Fuglekikking

Øya har lange tradisjoner for fuglekikking og sammenlignes av noen med Fair Isle (sør for Shetland). Dette blant annet fordi de to øyene deler ornitologiske relasjoner. Fuglekikke-sesongen på Utsira er hele året, men hovedsesongen er 15.4 - 15.5 og 1.9 - 1.11. Øya er liten (6,15 km2), og det er dermed unødvendig med lokalkjente guider. Alt er innenfor gangavstand og du kan dekke hele øyen i løpet av en dag. Hele 330 ulike arter er registrert og har 25 førstegangsfunn av fuglearter i den norske fauna.

Det skjer

Siradagane på Utsira arrangeres årlig i Utsira kommune i Rogaland. Festivalen samler alle, sirabuer og andre som er opptatt av kystkultur, mat og drikke, konserter og andre kulturopplevelser.


Turistinformasjon www.utsira.no

www.rutebaatenutsira.no536 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Lyngdal

bottom of page