top of page

Vitengarden

Oppdatert: 13. okt. 2022Vitengarden er et spennende vitensenter og museum på Nærbø – midt i matfatet på Jæren.


Interaktive utstillinger ute og inne forteller om landbruket på Jæren, moderne matproduksjon, energi, teknologi og natur. Her er også en museumsgård med mange ulike dyr, og høy å hoppe i.


På Vitengarden blir du invitert til å «lære ved å gjøre», til å være aktiv og utforske naturvitenskap og historie på nyere og engasjerende måter. Hvor kommer maten vår fra – og hvor lenge må du sykle for å bli kvitt den? Klarer du å pakke ost raskere enn roboten? Hvordan lager du biogass? Og klarer du stå imot orkanen? Hva er hestekraft? Utforsk dette og mye mer på Vitengarden.

Jeg hører og glemmer, jeg ser og husker, jeg gjør og forstår, sier et kinesisk ordtak. Og slik kan Vitengardens filosofi oppsummeres.

Utstillingene står både ute og inne. Noen av de mest populære aktivitetene er vindmaskinen der du kan kjenne hvordan det er å stå imot en orkan, vanneksperimentene, den mørke tunnelen der du får kjenne hvordan det er å gå gjennom «myra». Og du får treffe dyrene på gården.

Vitengarden har en av de største samlingene av landbruksmaskiner i landet. I utstillingen «Traktorliv» får du se nærmere 30 traktorer. Her står de første traktorene som ble importert til landet, og de som ble produsert frem til 1960.

På museumsgården kan du bli kjent med dyrene som var vanlig på en norsk gård på 1950- og 1960-tallet. Her er det kyr, griser, sauer, hest og høns av norske raser. Kyrne er vestlandsk raukolle, grisene er norsk landgris, hestene er fjording og hønsene er jærhøns. I våningshuset kan også se hvordan norske gårdshus var innredet for 60 – 70 år siden.

På gården kan du også lære om hvor maten vår kommer fra, altså fra jord til bord. Om våren kan barna være med å sette poteter og ta opp potetene om høsten. I kjelleren i «heimehuset» (våningshuset) stekes det potetkaker (lomper) og i kafeen selges komler. Visste du at poteter heter jordeple, og potetkake heter eplekake på Jæren?

På våren og sommeren er det tilrettelagt med griller som fritt kan brukes utendørs. Grillkull kan kjøpes i resepsjonen. Vitengarden har en kafé som serverer hjemmelagede kalde og varme retter og noe søtt til kaffen, samt en spennende museumsbutikk.

Ved Vitengarden ligger Hanabergsmarka Kulturminne- og friluftsområde. Det er et område med gode turmuligheter i all slags vær og hele året. Det er merket tursti fra Ringvegen, rett sør for Opstadvegen i Nærbø sentrum, til museet.

Vitengarden er et av anleggene til Jærmuseet.


Adresse: Kviavegen 99, 4365 NÆRBØ

Telefon: 47 77 60 20
26 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page